Stanislav Černák Rôzne

Mladíci v centre Zvolena na seba strhávali pozornosť: Na ulici vyrábali mušt!

Ľudia možno ani nevedia, že je omnoho viac odrôd jabĺk alebo hrušiek, ako vidia v supermarketoch. Aj na to chceli poukázať vysokoškoláci z Technickej univerzity vo Zvolene na podujatí Plodobranie.

Ilustračný obrázok k článku Mladíci v centre Zvolena na seba strhávali pozornosť: Na ulici vyrábali mušt!
Zdroj: TASR

Desiatky odrôd jabĺk prináša výstava a podujatie Plodobranie, ktoré v Starej radnici vo Zvolene zorganizovali študenti Fakulty ekológie a environmentalistiky Technickej univerzity (TUZVO) vo Zvolene. Podobne ako vlani aj teraz študenti pred budovou radnice prešovali jablká a vyrábali z nich na ochutnávku jablkový mušt.

„Plodobranie nadväzuje na výstavu starých ovocných odrôd, ktorú sme dva roky predtým organizovali u nás na fakulte,“ povedal študent fakulty Ján Supuka a pokračoval, „Chceme, aby ľudia vedeli, že existuje omnoho viac odrôd jabĺk a hrušiek, ako vidia v supermarketoch. Naším zámerom je tiež to, aby ľudia pestovali aj tieto pôvodné odrody, ktoré sú oveľa odolnejšie.“

Študenti fakulty tento rok prvý raz prezentujú lisovanie jabĺk a výrobu muštu aj v ďalších obciach a mestách Slovenska. „Ide o projekt Biokarpatský ovocný poklad. Chodíme po obciach a motivujeme ľudí k tomu, aby pestovali jablká a aby si vyrábali na uskladnenie aj vlastný mušt. Máme už takto zmapovaných desať obcí s pôvodnými odrodami jabĺk,“ uviedol Supuka.

Študenti na Plodobraní pripravili pre deti a študentov aj prednášky o pestovaní a využívaní ovocných stromov. Pre starších sa program začal na poludnie. Okrem spracovania jabĺk a výroby muštu bola aj súťaž pre verejnosť o najlepší prinesený jablkový či hruškový koláč.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM