Stanislav Černák Správy

Modernizácia lokomotív pre Ukrajincov vo Zvolene: Pocítila ŽOS pre prebiehajúcu krízu problémy?

Kríza na Ukrajine nenarušila spoluprácu medzi spoločnosťou ŽOS Zvolen a jej partnerom v meste Poltava pri modernizácii šiestich dieselových posunovacích lokomotív typu ČME 3. Tri stroje sú už na mieste určenia, v štádiu prevádzkových skúšok.

Ilustračný obrázok k článku Modernizácia lokomotív pre Ukrajincov vo Zvolene: Pocítila ŽOS pre prebiehajúcu krízu problémy?
Zdroj: TASR

Podľa generálneho riaditeľa ŽOS Ladislava Poóra práce prebiehajú na základe dohôd, ktoré podpísali ešte pred krízou. Aktuálna situácia na Ukrajine práce v ničom neovplyvnila. Certifikácia lokomotív má byť ukončená začiatkom leta.

„Lokomotívy budú mať po modernizácii všetky parametre novej lokomotívy, dosahovať však budú len asi dve tretiny ceny novej,“ povedal riaditeľ vlani v novembri, pri predstavovaní projektu.

Pre zvolenských opravárov ide o prvú takúto zákazku smerom na východné trhy. Z bývalého Československa bolo v minulosti dodaných do krajín bývalého Sovietskeho zväzu asi 8000 lokomotív typu ČME 3. Všetky potrebujú modernizáciu. Len na Ukrajine je v súčasnosti aktívnych niekoľko stoviek kusov týchto lokomotív.

Zvolenskí železniční opravári by sa preto radi dohodli aj na ďalšej spolupráci. Ak sa podarí s ukrajinským partnerom naplniť dohodu o dlhodobej spolupráci, mohli by v najbližších rokoch modernizovať viac takýchto strojov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM