Webnoviny - Rôzne

Murgaš tvrdí, že jeho mandát trvá do 9. januára

Prvé zasadnutie novozvoleného Zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja možno nebude v zákonom stanovenej lehote 30 dní od volieb, teda do 29. decembra.

Pre agentúru SITA to dnes uviedol banskobystrický župan Milan Murgaš s tým, že zloženie sľubu nových poslancov a župana by mohlo byť porušením ústavného práva terajších poslancov a župana na štvorročné volebné obdobie. „Je tu právny problém. Podľa právnikov sa nám volebné obdobie končí až 9. januára. Tým, že predseda Národnej rady SR vyhlásil voľby na skorší termín, tak tí poslanci, ktorí neboli zvolení, by mohli na Ústavnom súde SR uspieť so sťažnosťou,“ povedal Murgaš s tým, že volebné obdobie možno skrátiť iba ústavným zákonom. Dodal, že ak by aj nový župan Vladimír Maňka zložil pred 9. januárom sľub, mohli by byť jeho rozhodnutia napadnuteľné ako neplatné.

O tom, nakedy zvolá prvé zasadnutie novozvoleného zastupiteľstva, sa Murgaš podľa vlastných slov rozhodne až na základe právnej analýzy, ktorú by mu mali právnici vypracovať do piatka. To, že v iných župách už novozvolení poslanci a župani zložili sľuby, je podľa Murgaša ukážkou, že poslanci nepoznajú zákon.

V novembrových župných voľbách bol Murgaš jediným úradujúcim županom, ktorého voliči neposunuli ani do druhého kola. Skončil s výrazným odstupom na treťom mieste, keď v porovnaní s druhým v poradí získal menej ako polovičný počet hlasov, konkrétne 18 349 (13,51 %). Za nového župana voliči zvolili Vladimíra Maňku zo Smeru-SD, ktorý v druhom kole porazil kandidáta pravicových strán Jozefa Mikuša z SDKÚ-DS. Do nového banskobystrického župného zastupiteľstva neboli zvolení 18 z terajších 49 poslancov.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM