Katarína Oravská Správy

Strašné: Muž (†37) dostal meningitídu, do nemocnice ho previezli v bezvedomí a do 24 hodín zomrel!

Muž (†37) ochorel na pneumokokovú meningitídu a upadol do bezvedomia. V nemocnici mu už aj napriek úsiliu nedokázali pomôcť. Proti baktérii nebol zaočkovaný.

Ilustračný obrázok k článku Strašné: Muž (†37) dostal meningitídu, do nemocnice ho previezli v bezvedomí a do 24 hodín zomrel!
Zdroj: TASR

Mladý Brezňam zomrel na pneumokové ochorenie. Informovala o tom hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Banská Bystrica Mária Tolnayová. Pacienta (†37) z Brezna, ktorý ochorel na pneumokokovú meningitídu, prijali do nemocnice v bezvedomí. V priebehu 24 hodín umrel.

„Z likvoru (mozgomiešny mok) vykultivovali v laboratóriu Streptococcus pneumonae, pričom na jeho ďalšej špecifikácii sa pokračuje,“ doplnila Tolnayová.

Ako uviedla vedúca oddelenia infekčnej epidemiológie Viera Morihladková, najúčinnejšou prevenciou proti tejto baktérii je očkovanie. Pacient očkovaný nebol.

Chorobnosť v kraji

V porovnaní s minulým týždňom stúpol počet chorých v Banskobystrickom kraji na akútne respiračné ochorenia (ARO) len nepatrne (0, 4 %). Epidemiológovia banskobystrického RÚVZ však v tomto týždni evidovali až 40-percentný nárast ochorení s typickými klinickými príznakmi chrípky. Situácia však podľa nich nie je kritická. V súčasnom nestabilnom počasí ide väčšinou o choroby z prechladnutia.

V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška je výskyt týchto chorôb nižší. RÚVZ v Banskej Bystrici v rámci celého Banskobystrického kraja eviduje v týchto dňoch v absolútnych číslach 4567 prípadov ARO a necelých 432 prípadov chorých na chrípku.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM