Zuzana Vajayová Rôzne

Na Akademickom Zvolene okrem našich súborov aj folklóristi z Poľska a Turecka

Svoje brány otvorí v utorok, 5. júla jubilejný, 20. medzinárodný festival vysokoškolských folklórnych súborov Akademický Zvolen.

Na trojdňovej súťažnej prehliadke očakávajú organizátori približne 600 účastníkov. Okrem 11 súborov zo Slovenska sa predstavia aj folkloristi z Poľska a Turecka.

Zo Slovenska sa okrem domácej Poľany, ktorá tento rok oslávila 55. narodeniny, predstaví Mladosť z Banskej Bystrica, Stavbár zo Žiliny, Torysa z Prešova, Váh z Liptovského Mikuláša. Z Bratislavy pricestuje Ekonóm a Gymnik, z Nitry Zobor a Ponitran a z Košíc Hornád a Borievka.

Prvý festivalový koncert sa uskutoční v utorok, 5. júla o 17:00 hod. v Dome kultúry na sídlisku Podborová. Druhý bude 6. júla v tom istom čase a na tom istom mieste. Ľudové hudby folklórnych súborov sa navyše predstavia na dvoch koncertoch v meste v stredu, 6. júla od 14:00 hod. a od 18:00 hod.

Vo štvrtok 7. júla sa od 14:30 hod. uskutoční krojovaný sprievod mestom a festival vyvrcholí galakoncertom 7. júla v Dome kultúry na Podborovej, na ktorom zároveň vyhlásia laureáta súťaže. Hlavnou cenou pre víťaza bude Zvolenská fujara.

Akademický Zvolen sa koná od roku 1973. Jeho periodicita sa pred časom zmenila z ročnej na dvojročnú. Festivalu sa zúčastňujú folklórne súbory pôsobiace pri vysokých školách na Slovensku ako aj folklórne telesá zo zahraničia.

Festival sa zameriava na rozvoj tradičných kultúrnych hodnôt slovenského ľudu v oblasti zvykov, spevu, tanca a hudby a tiež na ich tvorivú konfrontáciu s ľudovou kultúrou iných krajín.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM