Jozef Sliacky Rôzne

Na cestách je viac bielych palíc i policajtov

Slovensko si dnes pripomína medzinárodný Deň bielej palice.

Nevidiaci s pomocou polície učili účastníkov cestnej premávky signály, pomocou ktorých chcú prejsť cez cestu. Reakcie vodičov monitorovala polícia na ďalšom stanovišti a zastavovala autá, ktoré nedali nevidiacim prednosť. Pri nesprávnom konaní však vodiči nedostali pokuty. Akcia ich mala v prvom rade poučiť.

Na cestách v 19 slovenských mestách dnes mohli vodiči stretnúť viac bielych palíc, nevidiacich i policajtov ako zvyčajne. Slovensko si pripomína Svetový deň bielej palice. Pri tejto príležitosti sa dnes Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS) snaží zvýšiť povedomie vodičov a ďalších účastníkov cestnej premávky o funkcii slepeckej pomôcky pri prechode cez priechod pre chodcov. V spolupráci s Dopravnou políciou Slovenska pripravila dopravno-preventívnu akciu. Uskutočnila sa od 9,00 do 11,00, policajtov sme mohli stretnúť najmä na priechodoch pre chodcov.

Osoby so zrakovým postihnutím na vybraných miestach signalizovali úmysel prejsť cez vozovku. Tá signalizácia spočíva v tom, že nadvihnú bielu palicu do horizontálnej polohy do výšky, aby ju vodiči videli, a pohybom ňou niekoľkokrát naznačia, že chcú prejsť na druhú stranu. Ak nevidiaci stojí pri ceste s palicou vo vertikálnej polohe, len čaká a počúva, či je cesta voľná. Cez cestu nevidiaci figuranti prechádzali pod dozorom policajta. Reakcie vodičov monitorovala polícia na ďalšom stanovišti a zastavila autá, ktoré nedali nevidiacim prednosť. Pri nesprávnom konaní však vodiči nedostali pokuty. Akcia ich mala v prvom rade poučiť.

Nevidiaci chcú pri príležitosti Svetového dňa bielej palice upozorniť aj na ďalšie svoje strasti na cestách. Problematicky vnímajú tiché autá, ktoré sú často dôvodom dopravných nehôd, pretože chodci ich nepočujú. Komplikácie im spôsobuje i novodobé bezbariérové projektovanie v jednej úrovni. Ruší obrubníky a výškovo zjednocuje priestory, v ktorých sa pohybujú vozidlá a ľudia. Človek sa musí spoliehať len na horizontálne značenie, čo spôsobuje problém nielen nevidiacim, ale aj vodiacim psom, ktoré nerozpoznávajú, či sú na chodníku či na ceste. Pre osoby s bielou palicou je pomocou dlažba s vystupujúcimi vodiacimi pásmi.

Polícia upozorňuje, že podľa zákona sú vodiči povinní dbať na zvýšenú opatrnosť voči chodcom, cyklistom, deťom, ako aj osobám, ktoré používajú bielu palicu. Nejde pritom len o bezpečnosť chodcov, ale aj o bezpečnosť samotných vodičov. Šoféri by mali vždy zvýšiť pozornosť najmä na miestach blízko priechodov a zastávok MHD. V blízkosti zaparkovaných áut je lepšie spomaliť, pretože je veľký predpoklad, že spoza nich niekto vybehne.

Zrážka chodca s motorovým vozidlom končí takmer vždy zranením chodca, a to buď ľahším, ťažším alebo aj úmrtím. Veľký podiel viny na tom majú predovšetkým vodiči motorových vozidiel, ich arogancia, slabá predvídavosť, agresivita a hazardný spôsob jazdy. Podľa štatistiky zomrelo vlani na našich cestách 37 chodcov, do konca septembra tohto roka to bolo až 29 osôb. Preto chce polícia aj formou prevencie poukázať na to, že zvýšenou opatrnosťou, predvídavosťou a ohľaduplnosťou sa dá mnohým tragédiám zabrániť.

Chodcom odporúča, aby používali reflexné prvky na oblečení, lebo je dôležité, aby boli na cestách viditeľní. Prechádzať cez cestu treba len na miestach na to určených.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM