Michal Majer Kultúra

Na Envirofilm 2011 prihlásilo Slovensko 33 filmov

Predstaviť, konfrontovať a podnecovať tvorbu filmov so zameraním na ochranu prírody a životného prostredia a tiež zvyšovať environmentálne povedomie a aktivitu ľudí pri riešení tejto problematiky v medzinárodnom meradle je zmyslom medzinárodného fest

Uskutoční sa 16. – 21. mája. Bude sa niesť v znamení Medzinárodného roka lesov a 40. výročia Dohovoru o mokradiach. TASR informovala Beatrice Hudáková z odboru komunikácie Ministerstva životného prostredia SR (MŽP SR). Ako priblížila, 154 filmov z 32 krajín a štyroch svetadielov – Európa, Ázia, Amerika, Austrália – bude súťažiť v rôznych kategóriách. Najviac filmov je od nemeckých autorov, a to 39, nasleduje Slovensko s 33 filmami a Česká republika so 14 filmami.

Do súťaže filmov sa prihlásila po prvý raz aj Kórea. Ďalej sa prihlásili napríklad krajiny Rusko, Taliansko, Japonsko, Irán, Španielsko, Čína, Belgicko, Turecko, Chorvátsko či Island. Najsilnejšia, pokiaľ ide o počet prihlásených filmov, je kategória dokumentárnych filmov. Výberová komisia, v zložení Kateřina Javorská, František Palonder a Ivan Kršiak vybrala 43 filmov zo 16 krajín, ktoré budú hodnotiť medzinárodná festivalová porota a aj detská porota.

Festival aj tento rok ponúkne svojim priaznivcom prehliadky súťažných filmov a bohatý sprievodný program v Banskej Bystrici, Zvolene, Banskej Štiavnici, Kremnici a Krupine. Hlavným odborným a organizačným garantom Envirofilmu je MŽP SR. Hlavným organizátorom filmového festivalu je Slovenská agentúra životného prostredia. Sedemnásty ročník Medzinárodného festivalu filmov o životnom prostredí bude aj tento rok pod patronátom európskeho komisára pre životné prostredia Janeza Potočnika.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM