Jozef Sliacky Rôzne

Na hale sa už roky nepracuje...

Rozostavanú viacúčelovú halu vo Zvolene možno nakoniec vôbec nedokončia. Technickej univerzite (TU) vo Zvolene, ktorej stavba patrí, sa od roku 2004 nedarí získať peniaze na jej dofinancovanie.

Rozostavanú viacúčelovú halu vo Zvolene možno nakoniec vôbec nedokončia. Technickej univerzite (TU) vo Zvolene, ktorej stavba patrí, sa od roku 2004 nedarí získať peniaze na jej dofinancovanie. Pritom sa na nej preinvestovalo už zhruba 100 miliónov Sk (asi 3,3 milióna eur) a ďalšie desaťtisíce eur stojí dlhodobé stráženie nedostaveného objektu. Dnes sa javí ako pravdepodobné aj to, že namiesto haly môže na danom území vzniknúť aj niečo iné.
Podľa rektora TU Jána Tučeka pri vyčerpaní všetkých možnosti sa v poslednom období hovorí najmä a zmene účelu využitia budúceho objektu. S tým však súvisí aj zmena územného plánu. Záujemcovia o areál, ktorí by tam chceli postaviť byty, obchody či kancelárie, by aj boli, sú tu však veľké finančné záťaže z uplynulých rokov, ktoré treba vyrovnať. A to je asi zásadný problém, ktorý zatiaľ všetkých odradil.
Na doterajšom financovaní sa podieľal štát, prostredníctvom ministerstva školstva i Mesto Zvolen. Aj keď v prvom projekte boli náklady na stavbu haly s kapacitou 4000 miest rozpočtované 180 miliónmi Sk (asi 6 miliónov eur), po asi roku od začiatku výstavby sa prišlo na to, že peňazí bude treba oveľa viac. Stavbu preto zastavili. Postavili sa akurát betónové piliere a nosníky. Podľa súčasných odhadov by bolo na jej dostavbu treba ešte 10 až 12 miliónov eur. Dotácia štátu však pri súčasnom šetrení neprichádza do úvahy.
Vedenie TU ešte v roku 2005 požiadalo o presun haly pod správu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), ktorý by dokázal rýchlejšie a vo väčšom rozsahu zabezpečiť finančné prostriedky. Poslanci kraja však takýto prevod zamietli.
Zástupcovia univerzity prišli v roku 2008 aj s návrhom prebudovať halu na hokejový štadión pre Majstrovstvá sveta v hokeji, ktoré budú u nás v roku 2011. Tento návrh však u kompetentných nenašiel odozvu. Pomoc pri dostavbe hľadali aj u najväčších slovenských finančných skupín. Ani tie však neprejavili záujem o takúto investíciu.
Hala mala byť multifunkčná, v ktorej by našlo uplatnenie viacero športov a tiež mala byť vhodná na koncerty a spoločenské podujatia. Moderný kultúrno-športový stánok mal byť jediný svojho druhu v kraji.

TASR. Foto: Jozef Sliacky

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM