Martin Károly Rôzne

Na Hrone je nižší stav vodných hladín ako obvykle, nie je to však dramatické

Na rieke Hron podľa slov manažéra pre mediálne vzťahy Slovenského vodohospodárskeho podniku, š. p., Pavla Machavu registrujú nižší stav vodných hladín ako zvyčajne, situácia však nie je dramatická.

Tie hladiny nám postupne klesajú v súvislosti s tým, že málo prší. Ale opakujem, situácia nie je dramatická, zatiaľ fungujeme v normálnom režime,“ zdôraznil Machava.

Na Hrone, ktorý preteká Banskobystrickým krajom, sa nachádza niekoľko malých vodných elektrární. „Pokiaľ ten prietok by bol dlhodobo nízky, tak by sa to, samozrejme, aj negatívne dotklo prevádzky malých vodných elektrární,“ konštatoval Machava.

Podľa jeho slov keby bol pokles vody naozaj dramatický, „oproti tomu, čo máme dnes“, problémy by mohli nastať pre odberateľov povrchovej vody. „Čo však nie je v súčasnosti aktuálne,“ uzavrel Machava.

V rámci odštepného závodu Banská Bystrica je niekoľko odberateľov povrchovej vody. Sú to prevažne priemyselní odberatelia – priemyselné podniky odoberajúce povrchovú vodu pre potreby výroby, chladenia a podobne.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM