Jozef Sliacky Rôzne

Na konferencii bude o kmeňoch pralesov hovoriť americký antropológ

O tom, čo môžu mať spoločné pôvodné kmene dažďových pralesov so stredoeurópskym vzdelávacím systémom, bude dnes vo Zvolene hovoriť americký antropológ Joseph Roy Sheppherd. Jeho vystúpenie je súčasťou konferencie o participácii v environmentálnom vzd

Dvojdňové podujatie je určené učiteľom, študentom i odbornej verejnosti. Konferenciu organizuje Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica v spolupráci s Technickou univerzitou vo Zvolene.

Témou konferencie je aktívna účasť detí a mládeže a rozvoj ich spolupráce pri plánovaní a realizácii rôznych školských alebo voľnočasových aktivít, zameraných najmä na praktickú ochranu životného prostredia. Účastníci sa s možnosťami participácie oboznámia formou zážitkových workshopov.

„Len poznatky deťom nestačia,“ hovorí organizátor podujatia Radoslav Plánička. „Nevyhnutné je, aby sme ich inšpirovali k takému konaniu, ktoré prináša dobro ľuďom i prírode. Riadime sa mottom, že činy vychádzajúce z múdrosti sú cestou, ako zachovať život na Zemi.“ Jeden zo spôsobov je aj vzdelávanie mladých a ich spolupodieľanie sa na aktivitách školskej komunity.

Na konferencii Škola zmeny vystúpia domáci i zahraniční lektori. Joseph Roy Sheppherd porozpráva o svojich poznatkoch z výskumu pôvodných kmeňov dažďových pralesov a vysvetlí, ako sa týmito starobylými kultúrami možno inšpirovať v dnešnom vzdelávaní. O tom, ako riešiť problémy škôl aj samospráv kreatívne a so zapojením obyvateľov či žiakov, bude hovoriť nemecká lektorka Stephanie Pröpsting. Publicistka a školiteľka Zora Pauliniová pripravuje praktické ukážky participácie na školách i vo verejnom sektore.

Súčasťou konferencie bude aj slávnostné udeľovanie medzinárodného certifikátu a vlajky Zelená škola v piatok 22. októbra 2010. Tento rok ho získa niekoľko desiatok materských, základných a stredných škôl z celého Slovenska. Ide o najväčší environmentálny vzdelávací program sveta, ktorý prebieha na 27.000 školách v 44 krajinách.

Záštitu nad podujatím prevzal Eugen Jurzyca, minister školstva, vedy, výskumu a športu. Slávnostného odovzdávania certifikátov sa zúčastní Jaroslav Ivančo, štátny tajomník ministerstva školstva.

Projekt na rozvoj programu Zelená škola je spolufinancovaný z Finančného mechanizmu EHP, Nórskeho finančného mechanizmu a štátneho rozpočtu SR.

TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM