Stanislav Černák Správy

Na Lešti sa strieľa z lafetových zbraní a mínometov: Naši vojaci trénujú pre potreby NATO

Jednotka deklarovaná pre potreby NATO trénovala na Lešti streľby. Aj napriek tomu, že niektorí príslušníci obslúh mínometov sú nováčikovia, zasahovali ciele s priam chirurgickou presnosťou.

Ilustračný obrázok k článku Na Lešti sa strieľa z lafetových zbraní a mínometov: Naši vojaci trénujú pre potreby NATO
Zdroj: Webnoviny.sk

Slovensko intenzívne pripravuje vo Výcvikovom priestore Vojenského obvodu Lešť pre potreby NATO 22. mechanizovanú práporovú skupinu z Michaloviec. Aktuálne trénovali vojaci streľbu z ručných a lafetových zbraní, ale aj mínometov.

„Vojaci za štyri dni absolvovali viac ako 30 cvičení v streľbe prebiehajúcich súčasne na takmer všetkých strelniciach vo dne aj v noci,“ povedal hovorca ozbrojených síl Milan Vanga. Okrem jednotiek 22. mechanizovaného práporu cvičí aj časť ženijnej roty z Michaloviec a ďalšie podporné a zabezpečovacie prvky z podriadenosti veliteľstva prešovskej 2. mechanizovanej brigády.

Zásahy s chirurgickou presnosťou

Výcvik tento týždeň vyvrcholil streľbami z mínometov a protitankových riadených striel. „Napriek tomu, že niektorí príslušníci obslúh mínometov sú nováčikovia, zasahovali ciele s priam chirurgickou presnosťou. Za excelentným výsledok strelieb, keď všetky obsluhy dosiahli hodnotenie výborne, vidím hlavne svedomitý a dlhodobý výcvik v posádke vedený veliacim poddôstojníkom mínometnej čaty rotmajstrom Martinom Bodnárikom,“ pochválil svojich vojakov riadiaci streľby kapitán Martin Socha.

Strelci – operátori bojových vozidiel pechoty (BVP-1) využili na výcvik vraky bojovej techniky, ktoré v cieľovej ploche predstavovali vozidlá nepriateľa. Z veží BVP-1 odpaľovali protitankové rakety „MALJUTKA“ zo sovietskej éry, ktorých obsluha si vyžadujú vysokú zručnosť.

„Strelec-operátor po spozorovaní cieľa odpaľuje raketu prakticky naslepo, lebo kvôli horúcim plynom štartovacieho motora má zakrytý zameriavač. Prvú šancu spozorovať a ovládať strelu má prakticky až po 500 metroch letu a na jej zachytenie má len okamih. Navedenie na cieľ rovnako vyžaduje cvik a cit v prstoch, preto som veľmi rád, že sme mali k dispozícii takmer 90 rakiet a strelci – operátori získali prepotrebnú prax,“ skonštatoval riadiaci streľby Jozef Durkot.

V tomto týždni budú jednotky 22. mechanizovanej práporovej skupiny cvičiť najmä taktiku, ale zúčastnia sa napríklad aj certifikácie práporu radiačnej, chemickej a biologickej ochrany a v závere týždňa absolvujú kontrolu zladenosti.

Na Lesť sa ešte vrátia na jeseň

Na májovom vyvedení väčšina jednotiek skončí výcvik po úroveň roty, na Lešť sa ešte vrátia v mesiacoch september a október a zavŕšia svoj výcvik práporovým taktickým cvičením.

Pripraviť mechanizovanú práporovú skupinu sme sa zaviazali voči NATO v Cieľoch síl. V roku 2014 ju bude tvoriť jednotka postavená na báze 22. mechanizovaného práporu doplneného o rotu zásob a prepráv, ženijnú čatu, palebnú batériu, raketometnú čatu a taktický PSYOPS tím (tím pre psychologické operácie) z podriadenosti Pozemných síl, ďalej protilietadlovú čatu, národný podporný prvok a čatu vojenskej polície z ostatných zložiek armády a rezortu obrany.

Práporovú skupinu majú certifikovať na plnenie úloh začiatkom októbra vo Výcvikovom priestore Vojenského obvodu Lešť, v pohotovosti na nasadenie bude od 1. januára do 31. decembra 2014.

Foto: ilustračné

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM