Stanislav Černák Rôzne

Na mušku si vzali unikátne objekty a ich detaily: Študenti zmapovali staré krupinské brány

Študenti architektúry zmapovali staré krupinské brány, výsledky vyšli v knihe a túto nevšednú publikáciu s názvom Krupinské historické brány vydala nedávno Slovenská technická univerzita – Fakulta architektúry (FA STU).

Ilustračný obrázok k článku Na mušku si vzali unikátne objekty a ich detaily: Študenti zmapovali staré krupinské brány
Zdroj: TASR

Zostavovateľka tejto pozoruhodnej knihy Katarína Vošková do nej zahrnula výsledky výskumu a dokumentovania dvoch ročníkov Jesennej univerzity architektúry, ktoré zrealizovala spolu so svojimi študentmi v rokoch 2010 a 2012.

Podľa krupinského historika Miroslava Lukáča, ktorý sa na knihe tiež podieľal, 176-stranové dielo je výnimočné tak obsahom, ako aj grafickým spracovaním. Okrem dokumentovaných historických brán (zakreslené brány, detaily, spájacie prvky, uchytenie), sú v nej prezentované aj zamerané pôdorysy domov, ako aj ich história. „Vôbec po prvý raz je možné si nielen pozrieť dom, bránu, ale prečítať si aj stratenú históriu týchto unikátnych objektov a ich detailov,“ povedal.

Okrem toho je v knihe spracovaný pôdorys historického opevnenia mesta, vyznačené sú prístupné či neprístupné historické pivnice pod starým mestom – za hradbami mesta (vnútorné mesto) a čiastočne aj na predmestí mimo hradieb.

„V knihe nájde každý záujemca o históriu mesta, architektúru či pivnice alebo historické detaily umelecko-remeselných diel výnimočných krupinských brán určite niečo, čo ho zaujme,“ uzatvoril Lukáč.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM