Správy

Na Podpoľaní vedia, ako na boj s inváznymi rastlinami: Recept je doslova tradičný

Správa CHKO Poľana sa snaží zachytiť výskyt inváznych rastlín pri vstupných bránach do CHKO, ktorými sú zväčša ústia dolín, komunikácie a vodné toky. Ako na to?

Ilustračný obrázok k článku Na Podpoľaní vedia, ako na boj s inváznymi rastlinami: Recept je doslova tradičný
Zdroj: Mesto Banská Bystrica

Za najúčinnejší spôsob boja proti inváznym druhom rastlín na Podpoľaní, čo ale platí aj pre celé územie Slovenska, označujú tamojší ochrancovia prírody prevenciu v podobe zachovania tradičného obhospodarovania pozemkov, predovšetkým pasením a kosením.

Nevyhli sa problémom

„Aj keď tento druh starostlivosti o pôdu patrí na území Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Poľana k rozšíreným, problémom s výskytom inváznych druhov rastlín sa nevyhli ani tam. CHKO Poľana sa pritom nachádza v srdci Slovenska, relatívne mimo hlavných ciest šírenia najvýznamnejších inváznych druhov,“ hovorí pracovník CHKO Poľana Peter Potocký. Vzhľadom na polohu pohoria s vysokou lesnatosťou, ktoré je obkolesené z viacerých strán komplexmi ďalších lesov, si ale podľa neho samotná Poľana zachováva doposiaľ veľmi dobrú a z pohľadu ochrany prírody významnú čistotu či nezamorenie inváznymi druhmi rastlín.

Invázne druhy, predovšetkým pohánkovec a zlatobyľ, sa síce na území už vyskytli či vyskytujú, ide však predovšetkým o okrajové časti pohoria, málopočetné populácie či dočasné výskyty. „Priamo na území CHKO Poľana sú tieto výskyty sledované a posledné desaťročia sa ich darí v najcitlivejších lokalitách úspešne eliminovať buď cieleným manažmentom pracovníkmi CHKO Poľana alebo užívateľmi pozemkov,“ uvádza ochranár. Podstatná je pritom aj skutočnosť, že veľká časť nelesných plôch v CHKO je vhodne poľnohospodársky využívaná a tieto druhy sú prirodzene potláčané.

V menšej miere pri vodných tokoch, ale tiež iba na okraji pohoria sa vyskytuje netýkavka žliazkatá a iba v poslednom roku sa objavila na hranici CHKO ambrózia palinolistá, ktorú ale ihneď po zistení mechanicky zlikvidovali.

Viac sa dočítate na ďalšej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM