Alžbeta Paulíková Správy

Na Poľane chcú zrealizovať super nápad: Vyhliadková veža s inovatívnymi prvkami!

Dostali zaujímavý nápad a ten sa má zrealizovať v praxi. Na Poľane by tak mohla pribudnúť atraktívna novinka. A to vyhliadková veža s inovatívnymi prvkami.

Ilustračný obrázok k článku Na Poľane chcú zrealizovať super nápad: Vyhliadková veža s inovatívnymi prvkami!
Zdroj: TASR

Začlenenie Hriňovských lazov do prechodnej zóny Biosférickej rezervácie Poľana by malo byť na budúci rok najdôležitejším krokom, ktorý čaká všetkých tých, ktorí sa v uplynulých rokoch zasadzovali o zviditeľnenie a zatraktívnenie územia pohoria Poľany a jeho bezprostredného okolia.

„Konečný verdikt nad ich zaradením vynesie Medzinárodná koordinačná rada Programu Človek a biosféra UNESCO v marci 2016 na Svetovom kongrese biosférických rezervácií v Lime,“ povedala na slávnostnom zasadnutí členov Koordinačnej rady BR Poľana pri príležitosti 25. výročia od zaradenia pohoria Poľany do Programu UNESCO Človek a biosféra riaditeľka Správy Chránenej krajinnej oblasti – BR Poľana Vladimíra Fabríciusová.

Zviditeľnenie Poľany

CHKO-BR si na prezentáciu do Peru dala vyrobiť aj film o Poľane, ktorý bude súčasťou nominačného formulára a bude mať premiéru na samotnom kongrese. Ľudia, ktorí sa zaslúžili o pozdvihnutie vedomia o Poľane, chcú v nasledujúcich rokoch viac priblížiť toto územia aj našincovi. A prišli s atraktívnym nápadom. Čo majú na známom mieste v pláne? Na Poľane chcú napríklad postaviť vyhliadkovú vežu s inovatívnymi prvkami!

„Veža by mala ponúkať ľuďom aj určitý komfort, kde sa bude dať aj prespať, bude tam napríklad veľký ďalekohľad, s ktorým budú návštevníci môcť nahliadnuť do všetkých zákutí Poľany,“ priblížila Fabríciusová.

Ďalší zaujímavý projekt

Okrem toho sa pripravuje aj projekt do Operačného programu Životné prostredie na obhospodarovanie trvalých trávnatých porastov a množstvo ďalších, menších inovatívnych projektov, ktoré majú pomôcť tam žijúcim ľudom napríklad aj v návrate k tradičným spôsobom hospodárenia, ako aj s odbytom ich produktov.

Biosférická rezervácia Poľana je ojedinelá nielen prírodnými a kultúrnymi hodnotami, ale aj ľuďmi, ktorí v Podpoľaní žijú a pôsobia. Je jednou spomedzi štyroch biosférických rezervácií nachádzajúcich sa na Slovensku.

Môže vás zaujímať:

Exkluzívna FOTO lahôdka z nášho mesta: Pozrite si, kam sa kedysi Zvolenčania chodievali kúpať

Zvolenská gynekológia sa teší novinke za tisíce eur… a sledujte, čo sa ešte len chystá!

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM