Martin Károly Kultúra

Na Pustom hrade odhalili pamätnú tabuľu archeológovi V. Hanuliakovi

Zvolen 2. mája – Na historickej vstupnej bráne areálu Pustého hradu vo Zvolene odhalili v sobotu (1.5.) pamätnú tabuľu významnému slovenskému archeológovi Václavovi Hanuliakovi. Autorom tabule je Kremničan.

Tabuľu nštalovali na jednom z najstarších hradných opevnení na Slovensku, výskumu ktorého venoval Hanuliak značnú časť svojho života.
Toto ocenenie navrhlo udeliť Hanuliakovi (in memoriam) občianske združenie Priaznivci Pustého hradu Zvolen, ktorého bol archeológ zakladateľom a štatutárom. Ich návrh následne odsúhlasili poslanci Mestského zastupiteľstva vo Zvolene. Tým ocenili zásluhy Hanuliaka za dlhoročný výskum na národnej kultúrnej pamiatke Pustý hrad v rokoch 1992 až 2008) a v ďalších lokalitách mesta.
"Na Pustý hrad na odhalenie pamätnej tabule prišla aj vdova Marta Hanuliakovú a ich deti Veronika a Matúš. Zúčastnili sa aj poslanec Európskeho parlamentu a predsedu BBSK Vladimír Maňka, primátor Zvolena Miroslav Kusein, predstavitelia okresu a mesta Zvolen, spoločenského a kultúrneho života, zástupcovia archeologickej obce a ďalší. Život a prácu archeológa Hanuliaka pripomenul aj predseda Priateľov Pustého hradu Zvolen Pavel Babic, informoval TASR mediálny tajomník tohto občianskeho združenia a publicista Martin Mázor.
Bronzová tabuľa pochádza z dielne rytca a medailéra Pavla Károlyho z Kremnice, ktorý sa podieľal tiež na tvorbe slovenských euromincí a spracoval aj podobu pamätného pustohradského denára. Okrem pamätnej tabule je autorom plakety Václava Hanuliaka, ktorú osobne podaroval Marte Hanuliakovej.
Václav Hanuliak sa narodil 1. decembra 1947 v malej obci Jánošíková, ktorá je od roku 1974 súčasťou Dunajskej Lužnej v okrese Senec. Žil v Banskej Bystrici, kde 23. apríla 2009 vo veku 61 rokov podľahol ťažkej chorobe. Bol laureátom Ceny primátora Zvolena, Ceny Mesta Zvolen a čestným občanom Zvolena. V súčasnosti pripravuje združenie Priaznivci Pustého hradu i spomienkovú knihu o výskume Václava Hanuliaka na Pustom hrade, ktorá by mala vyjsť ešte tohto roku.

Zdroj: TASR

Hanuliak Zvolen
32
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM