Tomas Gemza Rôzne Rôzne

Na zosúvajúcom sa svahu vrcholia odvodňovacie práce

V Krupine vrcholí budovanie stabilizačno-drenážnych rebier na odvedenie povrchových a podzemných vôd na dlhodobo sa zosúvajúcom svahu v ulici Nad Kotlom.

Stav prác boli v týchto dňoch skontrolovať aj odborní pracovníci ministerstva životného prostredia (MŽP) a Štátneho geologického ústavu (ŠGÚ) Dionýza Štúra. Práce by mali byť ukončené do konca mája 2011.
Ako TASR informovala hovorkyňa MŽP Beatrice Hudáková, ŠGÚ v tejto chvíli pracuje na záverečnej správe z inžiniersko-geologického prieskumu. „Jej súčasťou bude návrh sanačných prác, ktorý by mal byť hotový do konca augusta tohto roka,“ uviedla.
Návrh bude špecifikovať dlhodobé sanačné opatrenia, ktoré zabezpečia stabilizáciu problematického svahu. Prvá etapa sanačných opatrení sa uskutoční do konca roku 2011 a financovaná bude z prostriedkov štátneho rozpočtu.
Podľa primátora Krupina Radoslava Vazana by sa mala vybudovať oporná stena z tzv. gabiónových drôtených košov, naplnených kameňom.
Geologický ústav zrealizoval na svahu niekoľko priečnych a pozdĺžnych vrtov s celkovou metrážou 76,5 metra a odobral vzorky zemín, na zistenie ich fyzikálno-mechanických vlastností a na šmykové skúšky. Následné laboratórne skúšky boli podkladom pre výpočet stability porušeného územia a pre návrh sanácie geologického prostredia.
Zosunom svahu je ohrozených desať rodinných domov. Najviac ohrozené sú štyri z nich, kde už zemina priamo narušuje ich stabilitu.
Svah sa začal zosúvať vlani v lete, po výdatnejších dažďoch. Intenzívny pohyb tam však obyvatelia domov zaznamenali v decembri, keď terén klesol o približne meter a pol na plocha asi 70 krát 20 metrov.
Miesto vtedy navštívil aj minister obrany SR Ľubomír Galko. Na základe žiadosti mestského krízového štábu vyčlenil 20 vojakov, ktorí ešte v polovici decembra vykopali na svahu odvodňovacie ryhy, navozili do nich štrk a položili drenážne rúry.
Počas zimných mrazov sa posun svahu zastavil, k miernemu pohybu došlo opäť po oteplení vo februári. V súčasnosti obyvatelia výraznejšie zmeny v teréne neevidujú.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM