Jakub Forgács Kultúra

Na Zvolenskom zámku spoznáte miestne umenie, zaujímavých ľudí aj filmovú tvorbu

V SNG na zámku sa koná týždňový cyklus podujatí Zámok bez zámkov. Preštudujte si jeho program!

Ilustračný obrázok k článku Na Zvolenskom zámku spoznáte miestne umenie, zaujímavých ľudí aj filmovú tvorbu
Zdroj: TASR

Slovenská národná galéria (SNG) na Zvolenskom zámku začala v stredu (11.4.) celotýždňový cyklus s názvom Zámok bez zámkov. Pracovníci galérie priblížia návštevníkom najmä miestne umenie, zaujímavých ľudí, filmovú tvorbu a otvoria im brány zámku tak, ako ho možno nepoznajú.

V prvých dňoch sa uskutočnia komentované prehliadky digitalizačného pracoviska SNG s názvom Čo sa stalo s Kapitánom? V dávnej minulosti bol totiž Kapitánsky dom sídlom zámockého vojenského kapitána a je veľmi pravdepodobné, že práve tu sa narodil aj známy renesančný básnik Bálint Balassi. Dnešní miestni obyvatelia si dom pamätajú ako kultúrne centrum pre mladých ľudí, ktorí sa tu stretávali v obľúbenom V-klube.

Aktuálne je Kapitánsky dom Zvolenského zámku najnovšie zrekonštruovanou časťou areálu. V súčasnosti sa tam nachádza digitalizačné pracovisko, ktoré vzniklo v rámci národného projektu Digitálna galéria.

Podujatie pokračuje v piatok (13.4.) o 18:00 sprevádzaním návštev po zákutiach zámku s výkladom od pamiatkara a archeológa Michala Šimkovica. Vo svojich výskumoch sa zameriava na bádanie architektúry z obdobia stredoveku a počiatkov novoveku, so špecializáciou na hrady a kaštiele.

Sobota (14.4.) bude od dopoludnia zameraná na rodiny. Pripravená je pre ne netradičná interaktívna prehliadka zámku. V nedeľu (15.4.) bude zámocká galéria sprístupnená pre všetkých návštevníkov zadarmo.

V pondelok a utorok (16. – 17.4.) o 17:00 bude premietať animované filmy zámocký filmový klub. „Jeden večer sa bude premietať študentská animovaná filmová tvorba z miestnej strednej umeleckej školy spojená s diskusiou a druhý večer budeme premietať vybrané animované filmy z profesionálneho prostredia,“ uviedla programová pracovníčka galérie Jana Oravcová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM