Aktualizované Jakub Forgács Kultúra

Náhrdelníky, brošne aj nevšedné nápady. Zvolenčania môžu obdivovať drevené výtvory

Pod Pustým hradom vyhlásia výsledky súťaže Etudy z dreva. Témou bol úžitkový predmet a šperk.

Ilustračný obrázok k článku Náhrdelníky, brošne aj nevšedné nápady. Zvolenčania môžu obdivovať drevené výtvory
Zdroj: TASR

Študent Strednej odbornej školy drevárskej zo Zvolena Samuel Burian so svojím COIL – puzdrom na slúchadlá vyhral kategóriu originál, prototyp dreveného úžitkového predmetu a šperku v rámci 19. ročníka celoslovenskej súťaže Etudy z dreva. Súťaž vyhodnotili a víťazom odovzdali ceny vo štvrtok 15. februára v Lesníckom a drevárskom múzeu (LDM) vo Zvolene.

Druhý sa v tejto kategórii umiestnil študent Školy úžitkového výtvarníctva z Bratislavy Patrik Škorvaga, ktorý do súťaže zaslal nápadité drevené koreničky. Tretí bol Timotej Kramár zo Školy úžitkového výtvarníctva z Ružomberku a jeho Bowls misy.

V kategórii sériovo vyrábané predmety porota prvé a druhé miesto neudelila. Tretie miesto získala misa z bukového dreva od Mareka Rošteka z Krpelian a tiež firma M&M máme masív z Brezna s črepníkmi a zrkadlom. Okrem toho bola udelená aj Cena primátorky mesta Zvolen, Cena Zväzu spracovateľov dreva SR, Cena vydavateľstva YUDINY a tiež tri čestné uznania.

Do súťaže sa tento rok zapojilo celkovo 84 autorov s 222 súťažnými predmetmi. "Najatraktívnejšie drevené kúsky pochádzajú takmer vždy z dielne umelecky zameraných škôl. V tomto roku sa ich do súťaže zapojilo dvanásť,“ prezradila pracovníčka múzea Miriam Turayová.

Okrem klasických drevených ozdôb, ako sú náhrdelníky, brošne či spony do vlasov, si návštevníci výstavy najlepších prác, ktorá bola v múzeu zároveň sprístupnená, budú môcť pozrieť aj nevšedné nápady moderného využitia dreva. „Súťažiaci sa inšpirovali prírodnou krásou rôznorodých druhov dreva pretvorených do zaujímavých, originálnych, tvarovo variabilných, veľmi dobre remeselne, ale i dizajnérsky zvládnutých úžitkových predmetov a šperkov,“ doplnil garant súťaže a kurátor výstavy Milan Boledovič.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM