Stanislav Černák Kultúra

Najstaršia základná škola vo Zvolene oslávila 65. výročie: Vychovala Lašáka, Mikulu alebo Kurica

Bývalá tretia základná škola na ulici P. Jilemnického oslavuje 65. výročie. Oslavy vyvrcholili kultúrnym programom Radostník 2013, kde súčasní žiaci predviedli rodičom, učiteľom a bývalým absolventom školy hodinový program.

Ilustračný obrázok k článku Najstaršia základná škola vo Zvolene oslávila 65. výročie: Vychovala Lašáka, Mikulu alebo Kurica
Foto: Jana Bosáková

Základná škola na ulici P. Jilemnického je najstaršou vo Zvolene. V tomto roku si pripomenula 65. výročie. Škola bola otvorená 1. septembra 1948. „Vtedy sa škola nevolala Základná škola ako dnes. Najskôr to bola Národná škola, v roku 1953 sa jej názov zmenil na Jedenásťročná škola a neskôr na Dvanásťročná stredná škola, potom sa volala Deväťročná škola,“ prezradila pre Zvolen 24 riaditeľka školy Ľuboslava Bieliková.

Výročie ako oslava života školy

„Slávime jubileum, ale nie je to len jubileom budovy. Slávime život, mladosť a detstvo, ktoré patrí do tejto školy,“ vysvetlila Bieliková. Kultúrno-spoločenská akcia Radostník 2013 bolo vyvrcholením celoročných aktivít, ktoré podporovali a pripomínali toto okrúhle výročie. „Na toto výročie sme sa pripravovali počas celého roka. Robili sme množstvo podujatí týkajúcich 65. výročia. Spomeniem napríklad Vianočný charitatívny bazár alebo veľkú konferenciu pre pedagogických zamestnancov s názvom Učiaca sa škola alebo Riapošov turnaj v stolnom tenise pre deti a pre dospelých. Radostník je len vyvrcholením celoročných osláv,“ ozrejmila riaditeľka školy.

Pripraviť hodinový kultúrny program si vyžiadalo dôkladnú prípravu. „Bolo treba spracovať videonahrávky, musel sa dôkladne nacvičiť program s deťmi. Z celého programu by mala ísť radosť, preto sa podujatie volá Radostník. Mimochodom, túto akciu robíme už 20 rokov jej prvý ročník bol pri 45. výročí našej školy,“ dodala Bieliková. Počas hodinového programu sa rodičom, učiteľom, absolventom a pozvaným hosťom predviedli deti v programe deti zo všetkých ročníkov. Z vystúpenia detí išla naozaj radosť a bavil sa každý prítomný. Medzi pozvanými sa zišli aj traja najstarší absolventi, ktorí ako prví chodili do tejto školy.

Na „Trojku“ chodili aj Lašák, Mikula alebo Kuric

Medzi najznámejších absolventov tento školy patria napríklad tréner hokejových majstrov Slovenska Peter Mikula, ktorý prišiel na Radostník aj osobne. Ďalej hokejový majster sveta Ján Lašák, ktorý navštevoval túto ZŠ od 1. do 4. ročníka, herec Radoslav Kuric, tenista Filip Polášek, bývalý zvolenský primátor Dušan Lizoň alebo bývalý vysokoškolský pedagóg Peter Randuška. Momentálne je žiačkou tejto školy detská svetová šampiónka vo fitness Nelly Novodomská.

Radostník 2013
11
Galéria
Foto: Jana Bosáková
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM