Jakub Forgács Správy

Najväčšie cvičenie NATO za 10 rokov: Vojaci z 37 krajín obsadia Sliač aj Vlkanovú

Bezpečnostná rada OSN požiadala o nasadenie vojsk NATO z 37 krajín, pri fiktívnom konflikte medzi dvomi štátmi. Pôjde o najväčšie medzinárodné cvičenie Severoatlantickej aliancie na Slovensku za posledných desať rokov. Okrem toho si vojaci precvičia aj asistenciu pri živelnej katastrofe.

Fiktívného konfliktu sa zúčastní 1 800 vojakov

Cvičenie Capable Logistician 2013 prebehne 3. až 28. júla. Vojaci budú trénovať vo výcvikovom priestore Vojenského obvodu Lešť, na Leteckej základni Sliač a v Centre výcviku a kynológie Vojenskej polície vo Vlkanovej.

„Cvičenia sa zúčastní približne 1 800 vojakov z 37 krajín a vychádzať sa bude z fiktívneho konfliktu medzi dvoma krajinami, keď o nasadenie vojsk NATO do konfliktného regiónu požiadala Bezpečnostná rada OSN,“ informovala hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková.

Rozvoj ozbrojených síl na medzinárodnej úrovni

Cieľom tohto cvičenia je koordinácia spoločných logistických postupov medzi zúčastnenými štátmi v súlade so štandardami NATO a tiež overenie vzájomnej použiteľnosti logistických systémov a prostriedkov. „To, že sa cvičenie takéhoto rozsahu uskutoční práve na Slovensku, svedčí o tom, akými kvalitnými výcvikovými priestormi disponujeme. Navyše príslušníkom Ozbrojených síl SR zároveň poskytne priestor na získanie nových skúseností," povedal minister obrany Martin Glváč.

„Plánovanie, príprava a samotná realizácia cvičenia takéhoto formátu bude mať pri vynaložení minimálnych nákladov zásadný prínos pre rozvoj rezortu obrany a zvýšenie kredibility našich ozbrojených síl na medzinárodnej úrovni,“ uviedol náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Peter Vojtek.

Foto: ilustračné

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM