Baculík Tomáš Rôzne

Napätie v SAD Zvolen

Napätie medzi zamestnanci Slovenskej autobusovej dopravy (SAD) Zvolen, a.s., ktorí sú od 26. marca v štrajkovej pohotovosti, a vedením spoločnosti sa postupne zmierňuje.

Napätie medzi zamestnanci Slovenskej autobusovej dopravy (SAD) Zvolen, a.s., ktorí sú od 26. marca v štrajkovej pohotovosti, a vedením spoločnosti sa postupne zmierňuje. Prispelo k tomu aj stretnutie predseda OZ KOVO Emila Machynu, podpredsedu predstavenstva SAD, a.s., Zvolen Adriána Polónyho a predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja BBSK Vladimíra Maňku, ktorý v tomto prípade zobral na seba úlohu mediátora. Stretli sa, aby našli spoločné východiská z napätej situácie.

Banskobystrický samosprávny kraj urobí všetko preto, aby autobusová doprava v ňom nebola nijakým spôsobom ohrozená. Záleží mi na tom, aby ľudia mali 100-% istotu, že keď pôjdu ráno do práce a potom z práce, budú mať k dispozícii autobusy, ktoré ich bez problémov odvezú," povedal na margo spomínaného stretnutia Maňka.

Vzájomné rokovanie OZ KOVO a SAD Zvolen za účasti šéfa samosprávneho kraja za prospešné označil aj Machyna. Smerujeme k dohode. Hneď ako sa zhodneme na všetkých bodoch, odborári štrajkovú pohotovosť zrušia. Je pre nás dôležité aj to, aby cestovné zľavy, ktoré majú zamestnanci viac ako 60 rokov, trvali aj naďalej," zdôraznil predseda OZ KOVO. To, že zainteresované strany našli body, pri ktorých vedia nájsť spoločnú reč, potvrdil aj Adrián Polóny.

Hlavným dôvodom vyhlásenia štrajkovej pohotovosti v SAD, a.s., Zvolen je nepodpísanie Kolektívnej zmluvy (KZ) zamestnávateľom, ktorá má platiť na roky 2010 až 2013. V SAD Zvolen, a.s., pracuje asi 1000 ľudí, z nich je približne 620 šoférov. Ak by sa nepodarilo dohodnúť na znení KZ, sú odborári rozhodnutí pristúpiť k radikálnym krokom, teda aj k štrajku, informoval po vyhlásení štrajkovej pohotovosti predseda výboru Základnej organizácie OZ KOVO SAD Zvolen Ján Ostrolucký.

V návrhu novej KZ si pre zamestnancov odborári neuplatňujú zvýšenie mzdových nárokov. Žiadajú len zachovanie sociálnych istôt, akými sú napríklad úhrada nákladov za opakované lekárske a psychologické prehliadky, dodatková dovolenka, možnosť čerpať dovolenku na dvakrát, tri dni navyše na návštevu lekára, voľno pri úmrtí člena rodiny a podobne. Tých sociálnych istôt je v návrhu novej KZ menej, ako ich bolo v doterajšej, zdôraznil Ostrolucký.

Zdroj : TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM