Stanislav Černák Kultúra

Náš tip na víkend: Zažite gazdovanie a lá hriňovské lazy na vlastné oči

Zaujíma vás ako sa dakedy gazdovalo? Ako sa žalo, mlátilo obilie, ako sa vyberali zemiaky? Tak by ste si rozhodne nemali nechať ujsť podujatie Gazdovanie na hriňovských lazoch.

Ilustračný obrázok k článku Náš tip na víkend: Zažite gazdovanie a lá hriňovské lazy na vlastné oči
Zdroj: TASR

Vyhlásenie mobilizácie i odvádzanie regrútov do vojny tak, ako tomu bolo pri oboch svetových konfliktoch v 20. storočí, zažijú návštevníci 4. ročníka podujatia Gazdovanie na hriňovských lazoch. Festival, zameraný na prezentáciu tradičnej kultúry a zvykov Podpoľania, bude v sobotu v Hriňovej, v časti Slanec.

Návštevníci z viacerých krajín

„Ešte predtým v piatok sa v dome kultúry uskutoční konferencia zameraná k výročiu vypuknutia 1. svetovej vojny s názvom Spoločne sme bojovali, spoločne slávime,“ povedal primátor Hriňovej Stanislav Horník. Na konferenciu pozvali partnerov z družobných miest a obcí zo Slovenska, Českej republiky, Poľska, Maďarska, ale aj zo Srbska.

Regrúti a odvody mládencov na vojnu budú témou nielen na Hriňovskom dvore, ale aj vo dvoroch všetkých zúčastnených krajín. „Tento rok nám pribudne aj Filmový dvor, kde chceme prezentovať náš festival Folklór vo filme, ktorý sme odštartovali len tento rok,“ pripomenul primátor.

Ožijú tradície

Na podujatí sa v prvých ročníkoch zúčastnilo od dvoch do troch tisíc ľudí, ktorí mali možnosť oboznámiť sa s tradičnými poľnohospodárskymi prácami, ako sú kopanie zemiakov, žatva, mlátenie obilia, bielenie a rosenie plátna, kosenie, hrabanie, oranie, vyšívanie krivou ihlou, ale aj pečenie chleba a hriňovských pacáľov.

Mesto bude žiť tradíciami aj na druhý deň, v nedeľu 24. augusta, keď sa tam uskutoční 8. ročník festivalu ľudových hudieb Vyšehradskej štvorky Muziky pod Poľanou. Aj toto podujatie sa bude niesť v duchu regrútstva, keď prvá časť bude spomienkou na udalosti z roku 1914, pričom na pódiu v časti Raticov Vrch zaznejú najmä vojenské a regrútske piesne z tých čias.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM