Stanislav Černák Správy

Následky povodní odstraňovali ešte aj cez víkend: V Teranoch škoda za 15 000 eur!

Na Honte sa odstraňovali následky povodne ešte aj cez víkend. Iba v obci Terany zaplavilo až 42 domov. Škoda je odhadovaná až na 15 tisíc eur.

Ilustračný obrázok k článku Následky povodní odstraňovali ešte aj cez víkend: V Teranoch škoda za 15 000 eur!
Zdroj: TASR

Až 42 domov v obci Terany, asi 25 v Hontianskych Tesároch a štyri obydlia v Sudinciach v okrese Krupina boli zaplavené po piatkovej prívalovej povodni spôsobenej intenzívnym dažďom. Väčšinou pivnice a prízemia domov, ale aj záhrady, dvory a studne pokryla vrstva bahna, ktoré živel priniesol z okolitých kopcov.

„V dedine sme ešte aj cez víkend čerpali vodu z pivníc piatich domov,“ povedala starostka Terian Iveta Gajdošová. „Okrem dobrovoľných hasičov na tom pracovalo aj osem ďalších ľudí,“ dodala.

Na odstraňovaní bahna z ulíc a verejných priestranstiev sa v piatok aj dnes podieľali aj ťažké mechanizmy a nákladné auto, ktoré si obec prenajala od súkromníkov. „Škody na obecnom majetku sme vyčíslili asi na 15 tisíc eur,“ pripomenula starostka.

Nočná búrka s prívalovým dažďom spôsobila lokálne záplavy aj v neďalekých obciach Hontianske Tesáre a Sudince. Podľa starostky Hontianskych Tesár Dany Kohútovej aj u nich sa dnes ešte pracuje na odčerpávaní vody z piatich domov. Blato a nánosy z potokov, rigolov a ciest odstránili už v piatok.

V Sudinciach škodu ešte nevyčíslili

„Škody na obecnom majetku ale ešte spočítané nemáme," dodala. V Sudinciach zaplavilo štyri domy. Starostka Daniela Šinková uviedla, že aktuálne opätovne čistia studne na pozemkoch dotknutých domov. „Poškodená je aj obecná cesta. Na hornom konci dediny si obyvatelia odstraňujú v záhradách popadané stromy, naplaveniny a opravujú ploty,“ povedala Šinková. Ani tu ešte škody na majetku obce nevyčíslili.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM