Eva Drugdová Kultúra

Nášmu mestu urobili skvelú reklamu: 5 umelcov, na ktorých môžu byť Zvolenčania pyšní

Herecké osobnosti, na ktoré môžeme byť hrdí. Reč je o talentovaných umelcoch, ktorí sú spätí so Zvolenom. Poznáte ich všetkých?

Ilustračný obrázok k článku Nášmu mestu urobili skvelú reklamu: 5 umelcov, na ktorých môžu byť Zvolenčania pyšní
5
Galéria
Zdroj: TASR

So Zvolenom sú späté mnohé známe osobnosti, ktoré nášmu mestu robia dobré meno. Svojím talentom dokázali preraziť najrôznejší umelci. Vybrali sme pre vás päť osobností, ktoré pochádzajú zo Zvolena alebo tu pôsobili, no známe sú po celom Slovensku.

Milan Lasica

Herec Milan Lasica sa narodil vo Zvolene a časť svojho detstva prežil v obci Pliešovce. Vyštudoval dramaturgiu v Bratislave a už počas štúdia začal vystupovať s Júliusom Satinským v Tatra Revue, kde predvádzali svoje autorské dialógy. Koncom šesťdesiatych rokov pôsobil v Divadle na korze. V roku 1972 dostali angažmán v spevohre bratislavskej Novej scény a od roku 1978 účinkovali aj v činohre Novej scény. Lasica sa okrem toho spolu so Satinským podpísal pod knihy Nečakanie na Godota či Lasica, Satinský a vy. No úspešní boli aj v televízii, kde realizovali programy Bumerang a Ktosi je za dverami. Lasica hral napríklad v snímkach Sladké hry minulého leta, Buldoci a třešně, Srdečný pozdrav ze zeměkoule, Výchova dívek v Čechách, Pasti, pasti, pastičky či Obsluhoval jsem anglického krále.

Samostatnú autorskú tvorbu predstavujú najmä jeho piesňové texty. Časť z nich vyšla dokonca knižne. Napríklad Bolo nás jedenásť alebo Piesne o ničom. Milan Lasica je teda známy nielen ako herec, ale aj dramatik, prozaik, textár, režisér a samozrejme humorista a moderátor. Na konte má niekoľko ocenení. V roku 2005 mu prezident Slovenskej republiky udelil štátne vyznamenanie Pribinov kríž II. triedy za významné zásluhy v oblasti kultúry a získal tiež cenu Igric za herecký výkon vo filme Obsluhoval jsem anglického krále.

Ivan Palúch

Ivan Palúch sa narodil v roku 1940 vo Zvolene, no väčšinu života prežil v Banskej Bystrici. Po maturite nastúpil v Bratislave na VŠMU, po dvoch rokoch ale musel štúdium ukončiť kvôli zistenej očnej vade. Jeho túžba byť hercom však neskončila. Pôsobil vo viacerých divadlách ako v Krajskom divadle v Spišskej Novej Vsi, potom v Žiline, ďalšie roky strávil v Divadle Jonáša Záborského v Prešove a krátko pôsobil aj v Nitre. Jeho herecké umenie sa prostredníctvom známych a úspešných filmov dostalo do sveta.Dokonca kráčal po červenom koberci na filmovom festivale v Cannes, kde boli v roku 1969 prezentované tri filmy, v ktorých hral: Čoskoro bude koniec sveta, Michael Kohlhaas a Marketa Lazarová. Učil herectvo na Akadémii umení v Banskej Bystrici, potom na konzervatóriu Dezidera Kardoša v Topoľčanoch. Vo svojej bohatej hereckej kariére stvárnil množstvo významných divadelných a filmových rolí. Detský divák ho pozná ako Princa Bajaju a dospeláci v nezabudnuteľnej roly Adama Šangalu. Tento významný herec zomrel v roku 2015 vo veku 75 rokov.

Andrej Mojžiš

Andrej Mojžiš sa síce narodil v roku 1925 Kremnici, no jeho divadelná kariéra je silne spätá so Zvolenom. V roku 1953 sa stal hercom Divadla Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene, ktorého členom bol počas celej svojej hereckej kariéry aj napriek ponukám z mnohých ďalších divadiel. Bol všestranný herec, ktorý stvárnil v divadle mnoho typologicky rozličných postáv, vďaka ktorým sa jeho herectvo zdokonalilo. Svoje miesto si zastal aj na filmovom plátne, kde tiež dokázal svoju všestrannosť. Dôkazom toho sú postavy Hajtman Sekera vo filme Adam Šangala, Bielov kapitán vo filme Vivat Beňovský či postava Katolíckeho kňaza v Nedodržanom sľu­be.

Jeho herecké majstrovstvo bolo ocenené viacerými vyznamenaniami a cenami. Napríklad v roku 2000 sa stal držiteľom Ceny Jozefa Kronera za celoživotné dielo. Dňa 1. januára 2007 si prevzal z rúk prezidenta SR Pribinov kríž II. triedy za významné zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenskej republiky. Okrem hrania v divadle a filme sa osvedčil aj v muzikálovom žánri a niekoľkokrát účinkoval v banskobystrickej spevohre. Blízke mu boli aj rozhlasové hry, a tak sme jeho hlas mohli počuť i z rádií a napokon aj z dabingu.

Juraj Slezáček

Juraj Slezáček je rodákom zo Zvolena a bol významným slovenským hercom a divadelným pedagógom. V roku 1964 absolvoval štúdium herectva na VŠMU a bol členom Činohry SND od roku 1964. Stvárnil desiatky postáv ako herec na javisku,v televízii a vo filme. Od roku 1979 zastával funkciu umeleckého šéfa činohry SND. Jednou z nich je nezabudnuteľná postava veliteľa žandárov v muzikáli Na skle maľované. Zahral si v inscenáciách Kým kohút nezaspieva, Pozor na anjelov, Veselé panie z Windsoru, Škola žien, Čas hádzať kamene či v Čerticiach. No hral aj vo filmoch Život na úteku, Poéma o svedomí, Fénix, Perinbaba. Uplatnenie našiel tiež v dabingu a realizoval sa v postave Emilka Blichara v televíznom seriáli Panelák.

Od roku 1990 sa venoval najmä pedagogickej činnosti a v rokoch 1996 – 2002 bol dokonca dekanom Činohernej a bábkarskej fakulty VŠMU v Bratislave. Prezident SR mu udelil 1. júna 2004 ocenenie Kríž prezidenta SR II. stupňa za významné zásluhy o rozvoj slovenského divadelníctva a filmového umenia. Zomrel v roku 2015 vo veku 73 rokov.

Eva Matejková

Medzi mužmi nemôže chýbať ani slávna žena. Je ňou uznávaná slovenská herečka Eva Matejková, ktorá sa narodila v roku 1950 vo Zvolene. V roku 1972 absolvovala herectvo na Vysokej škole múzických umení v Bratislave a od skončenia štúdia až do roku 1991 bola členkou Divadla Andreja Bagara v Nitre. V súčasnosti pôsobí ako členka činohry Novej scény v Bratislave. Je manželkou herca Mariána Slováka, s ktorým má tri deti. Účinkovala napríklad vo filme Sýkorka, kde stvárnila Teovu matku. Divákom komediálneho seriálu Susedia môže byť tiež známa a zahrala si aj Elišku v Búrlivom víne. Eva Matejková je tiež vynikajúcou dabingovou herečkou a svoj hlas prepožičala nejednej filmovej či seriálovej postave.

V OBRAZOCH: Herecké osobnosti zo Zvolena
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM