Baculík Tomáš Rôzne

Nejde iba o vtáka. Ide aj o dôveru.

Pri výstupe na Zvolenský Pustý hrad sa môžeme zastaviť pri informačných tabuliach náučného chodníka a nazbierať mnohé zaujímavé poznatky o tomto kopci, rozšíriť si svoj vedomostný obzor.

Jeden z panelov náučného chodníka sa nachádza v areáli Dolného hradu, na ktorý sa sústreďuje súčasný archeologický výskum a záchranné práce. Na ňom ma zaujal pestrofarebný vták. Hýľ. Určite je ozdobou lesov Pustého hradu. Autor náučného chodníka ho však premenoval na glezga, ktorý je síce jeho vzdialeným príbuzným, ale… Ale je to chyba, ktorú by bolo vhodné napraviť. Už pred tromi či štyrmi som na to upozornil v regionálnych novinách. A odpoveď? V podstate mávnutie rukou a vysvetlenie, že opravu môže urobiť len autor náučného chodníka. Beriem, je to jeho autorské právo. On s titulmi pred i za menom je predsa odborník a ja som iba amatér. Fajn…

Teda ešte jeden pokus. Ešte raz sa snažím upozorniť, že na tomto informačnom paneli je chyba. Možno by stačilo prepísať alebo prelepiť názov. Ja viem, je to maličkosť, sú naozaj svetobornejšie problémy. Ale aj takýto detail môže v návštevníkovi vyvolať dojem, že tých chýb môže byť viac, že teda dostáva nedôveryhodné informácie. Nuž, zatiaľ ešte nikto nevyčíslil, čo stojí strata dôvery.

Na fotografii je detail tabule náučného chodníka s „inkriminovaným“ vtákom. Aby som svoje tvrdenie podložil odborným faktom, ponúkam kópie kresieb oboch vtáčích druhov z jednej z najbežnejších kníh o slovenskej avifaune Naše vtáky.

Jozef Sliacky

hyl
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM