Jakub Forgács Kultúra

Nenechajte si ujsť akciu plnú folklóru. Vo Zvolene sa chystá tradičné rúcanie mája

Milovníci tradícií a ľudovej muziky si rozhodne prídu na svoje. Folklórny súbor Marína zrúti pred kultúrnym domom máj

Ilustračný obrázok k článku Nenechajte si ujsť akciu plnú folklóru. Vo Zvolene sa chystá tradičné rúcanie mája
10
Galéria
Zdroj: TASR

S rúcaním mája, postaveného pred Domom kultúry Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) vo Zvolene, bude spojený utorkový program železničiarskych folklórnych súborov Marína a Zornička a folklórnej skupiny Poľanola. Ide o tradičné podujatie, ktorého iniciátorom je súbor Marína a na ktoré pozýva každoročne svojich hostí. Podľa vedúceho súboru Andreja Sýkoru sa im vlani osvedčilo spojenie so súborom Zornička a tak si ho zopakujú aj tento rok.

„Po skončení programu vo veľkej sále domu kultúry sa všetci účinkujúci spolu s divákmi presunú pred budovu, kde chlapci z Maríny, pri speve a vyhrávaní heligóniek a ľudových hudieb, zrútia máj,“ povedal Sýkora.

Folklórne súbory železničiarov Marína a Zornička sú zvolenskému publiku dobre známe. Menej známou je ale folklórna skupina Poľanola. „Vznik tejto folklórnej skupiny sa viaže k Podpolianskym folklórnym slávnostiam v Detve v roku 2014, kedy v kruhu bývalých členov vysokoškolského súboru Poľana vznikla myšlienka, aby sme sa začali opäť stretávať a oprašovať staré choreografie súboru“, hovorí vedúca skupiny Slávka Tomášová. „V programe sa však predstavíme s úplne novou choreografiou, ktorú ešte diváci nemali veľa možností vidieť,“ dodáva.

Program bude prehliadkou tancov z rôznych regiónov Slovenska – zo Spiša, Hontu, Horehronia a z Podpoľania. Zornička okrem iných predvedie aj najnovšiu choreografiu, s ktorou sa onedlho predstaví na celoštátnej prehliadke choreografií detských folklórnych súborov v Likavke. Marína uvedie choreografiu, s ktorou bude súťažiť na jeseň v krajskom kole súťaže choreografií dospelých folklórnych súborov.

Okrem tancov, spevu a ľudovej hudby budú môcť diváci v rámci predstavenia obdivovať aj krásu tradičného ľudového odevu. Všetky tri kolektívy kladú veľký dôraz na štýlovú čistotu a autenticitu tradičného ľudového odevu.

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Leto v uliciach Zvolena
10
Galéria
Foto: Oliver Kuklovský
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM