Jozef Sliacky Rôzne

Nesúhlas mesta oddiali výstavbu Europy najmenej o pol roka

Ako sme už informovali, poslanci Mestského zastupiteľstva vo Zvolene na svojom zasadnutí 4. októbra nesúhlasili so znížením objektu Europa Shopping Center o jedno poschodie, na ktorom mala byť kinosála. Zároveň vyzvali primátora k tvrdšiemu jednaniu

Generálny manažér spoločnosti VAV invest Peter Valach sa zasadnutia MsZ nemohol zúčastniť, keďže bol v tom čase na zahraničnej pracovnej ceste. Svoje vyjadrenie poskytol dnes agentúre TASR.

Materská banskobystrická developerská spoločnosť VAV invest, s. r. o., zastrešuje v súčasnosti viacero developerskych projektov na Slovensku. Sú nimi najmä projekty Europa Retail Park a Europa Shopping a Relax Center Zvolen, ako aj Europa Shopping Levice.

Europu Shopping (ES) a Relax Center (RC) vo Zvolene stavia dcérska spoločnosť Europa SC ZV. Tvoria ich dve približne rovnako veľké a navzájom prepojené časti v severnom zakončení Námestia SNP (ide o známu „Jamu“). Pôvodný projekt vzhľadom na horšie možnosti prefinancovania dal investor prepracovať. To spôsobilo oneskorenie začiatku výstavby, keď sa terénne práce začali až v decembri 2009 a navyše ich prerušil archeologický výskum.

„Zvolenský ES mal mať po prepracovaní dve nadzemné podlažia pre obchody, kaviarne, služby a k tomu podzemné parkovisko tak, ako je to v pôvodnom a právoplatnom stavebnom povolení. Investor však chcel v objekte umiestniť aj dve kinosály, aby vyšiel v ústrety obyvateľom Zvolena a jeho návštevníkom. Ukázalo sa však, že tento zámer by bol problematicky financovateľný zo strany slovenskej banky. Preto spoločnosť Europa SC ZV požiadala zvolenský magistrát, aby sa kinosály budovali nie v prvej, ale počas druhej etapy výstavby ES,“ informoval dnes generálny manažér spoločnosti VAV Invest Peter Valach. Dodal, že zvolenskí poslanci s tým nesúhlasia a príslušnému stavebnému úradu odporučili, aby trval aj na postavení kinosál v prvej etape výstavby. Aj keď ich stanovisko má iba odporúčací charakter, zástupcovia VAV invest budú už v najbližších dňoch rokovať s predstaviteľmi Zvolena, aby sa výstavba tamojšieho ES urýchlila, pretože v prípade akceptovania stanoviska zastupiteľstva sa v dôsledku prepracovania statiky stavby jej výstavba predĺži približne o 6 mesiacov.

„Rozhodnutie poslancov znamená prepracovať statické riešenie, a to celého objektu. Keď to zadáme momentálne, tak to potrvá z časového hľadiska minimálne jeden a pol mesiaca. Ale blížime sa do zimného obdobia, tak z hľadiska klimatických podmienok nie je možné začať zakladanie stavby v decembri – januári. Čiže, to rozhodnutie nás posúva so začatím stavby až na koniec februára prípadne na začiatok marca budúceho roka," uviedol Valach s tým, že celé tretie podlažie si vyžiada náklady 3 milióny eur, ktoré spoločnosť mala pripravené na zabezpečenie výstavby 500 parkovacích miest. Ekonomika a návratnosť pôžičky na výstavbu kinosál sa pre banku zhoršuje a podľa Valacha bude ochotná poskytnúť približne milión eur. Zvyšné investície bude teda musieť zabezpečiť spoločnosť VAV invest.

VAV invest a ROYAL invest zo Zvolena prostredníctvom spoločnosti CC Development, s. r. o., spoločne pripravili vo Zvolene obchodnú priemyselnú zónu Europa Retail Park. S plochou 280 000 štvorcových metrov je druhou najväčšou na Slovensku. Valach informoval, že inžinierske siete a nové komunikácie i križovatky v Retail Parku sú už skolaudované a areál pripravený na výstavbu obchodných jednotiek. Výstavba inžinierskych sietí na 28-hektárovom pozemku sa začala v lete 2009, doteraz sa tam investovalo asi 25 miliónov eur. Dve väčšie obchodné spoločnosti tam už postavili svoje hrubé stavby. Na asi 10-hektárovej ploche tejto priemyselnej zóny by mali postupne pribudnúť aj logistické spoločnosti, keďže poloha Zvolena je v rámci Slovenska veľmi výhodná.

TASR, cky

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM