Stanislav Černák Rôzne

Neobvyklý deň vo zvolenskej nemocnici: Zamestnanci budú ľudí učiť umývať si ruky

Zvolenská nemocnica sa už tento piatok pripojí ku akcii nazvanej Umývaj si ruky - zachrániš život, ktorú vyhlásila Svetová zdravotnícka organizácia. Aj vy si budete môcť vyskúšať správne umývanie rúk.

Ilustračný obrázok k článku Neobvyklý deň vo zvolenskej nemocnici: Zamestnanci budú ľudí učiť umývať si ruky
Zdroj: TASR

Zvolenskí zdravotníci budú od 9. do 13. hodiny v priestoroch polikliniky Nemocnice Zvolen učiť pacientov aj verejnosť správnej technike umývania rúk.

„Umývanie a dezinfekcia rúk patrí medzi najjednoduchšie spôsoby, ako zabrániť vzniku a šíreniu infekcií. Každoročné testy pritom dokazujú, že tak bežný úkon, akým je umytie rúk, zvláda správne len málokto,“ prezradila tlačová hovorkyňa spoločnosti AGEL, ktorej členom je aj zvolenská nemocnica, Marta Csergeová.

Akcia je určená pre všetkých

Akcia Celosvetový deň hygieny rúk je určená pre zdravotnícky personál, ale aj pre verejnosť, študentov a ambulantných pacientov. Či záujemcovia techniku skutočne zvládli, si budú môcť ihneď overiť pod špeciálnou UV lampou, kde sa nesprávne umyté miesta jasne zviditeľnia.

„Inštruktáže k hygiene rúk pre našich pacientov a návštevníkov usporiadame už po tretíkrát. V priebehu akcie vysvetlíme, aké dôležité je správne umývanie rúk, ktoré zabraňuje prenosu a šíreniu vážnych infekčných ochorení nielen v nemocničnom, ale aj v komunitnom prostredí. Všetky pracoviská Zvolenskej nemocnice sú nadštandardne vybavené prostriedkami na dezinfekciu rúk. Tie sú trvale prístupné pre všetkých pacientov a návštevníkov nemocnice,“ povedala zástupkyňa primára klinickej mikrobiológie Ing. Jana Krokošová.

Informačný stánok

Personál Zvolenskej nemocnice je v oblasti dodržiavania všetkých protiepidemio­logických zásad pravidelne preškolovaný pravidelne.Okrem edukačnej roviny bude v zdravotníckom zariadení zriadený informačný stánok pre verejnosť s možnosťou získania informácií z oblasti dezinfekčných prostriedkov, algoritmov umývania rúk spojených s priamou ukážkou a možnosťou kontroly správnosti dezinfekcie pod UV svetlom.

„Nemocnica Zvolen, ako poskytovateľ bezpečnej a kvalitnej zdravotnej starostlivosti, venuje problematike hygieny rúk zvýšenú pozornosť, nakoľko hygiena rúk predstavuje základný krok k zaisteniu bezpečnosti pacientov,“ dodala Krokošová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM