Nicole Regecová Správy

Netradičný nápad študentky sa dočkal realizácie. Vo Zvolene sa uskutoční nekonferencia

Mesto pod Pustým hradom bude hostiť nevšedné podujatie. V meste sa stretnú profesionálni koordinátori občianskych centier, ale aj aktívni obyvatelia. Čo si dali za cieľ?

Ilustračný obrázok k článku Netradičný nápad študentky sa dočkal realizácie. Vo Zvolene sa uskutoční nekonferencia
Zdroj: Občianske centrum Západ

V stredu 11. mája sa sídlisko Západ stane miestom stretnutí susedských iniciatív z celého Slovenska. Občianske centrum OKO bude hosťovať podujatie Lokál Fórum, neformálnu konferenciu o komunitnej práci v susedstvách. Fórum je určené pre pracovníkov v komunitnách, koordinátorov komunitných centier a ľudí, aktívnych v miestnych iniciatívach, v budovaní komunít a susedských vzťahov.

Podujatie je projektom študentky Sokratovho inštitútu, ktoré organizuje v spolupráci s Centrom komunitného organizovania. “Inšpirovala som sa novým formátom podujatia pod označením BarCamp, čo je vlastne ad-hoc nekonferencia, vzniknutá na základe potreby ľudí zdieľať a učiť sa v neformálnom prostredí. Toto charakter podujatia a priestor OKA spĺňa dokonale. Cieľom fóra je teda sústrediť rôzne komunitné aktivity, ktoré sa stále viac a viac dejú v našej krajine na jedno miesto a podnietiť tvorenie otázok. Takto budeme v priateľskej a otvorenej atmosfére zdieľať naše skúsenosti a učiť sa navzájom, aby sme mohli lepšie čeliť výzvam, s ktorými sa stretávame.”

Aj preto je poobedňajšia časť programu vystavaná z častí, ktoré budú prebiehať pod vedením ľudí priamo z praxe. Tí sa budú v menších workshopových skupinách venovať umeniu v komunitách; hľadaniu alternatívnych trvalo udržateľných komunít; verejnému priestoru a vizuálnemu smogu; tolerancii či komunitnému bývaniu.

Predstavia sa tu Beata Hirt, riaditeľka Komunitnej nadácie zdravé mesto, Dorota Martincová, členka Rady primátora mesta Banská Bystrica pre mimovládne neziskové organizácie pre oblasť Zlepšovanie životného prostredia a kvality života, komunitný rozvoj; Robo Jankovich, organizátor a facilitátor zážitkových seminárov budovania komunity a odborník na trvalo udržateľné komunitné alternatívy a Martin Husárik, ktorý sa vo svojej v doktorandskej práci sa zaoberal témou identity v sociálnej práci. Budú diskutovať o rôznorodosti komunít na Slovensku ale aj o význame tohto slova v našom prostredí.

Prebiehať bude aj plenárna diskusia. “Bude to facilitovaná diskusia všetkých zúčastnených na otázky, ktoré považujú vo svojej práci dôležité. Tieto otázky zbierame od začiatku prihlasovania a posledné budeme dopĺňať pri registrácii na fórum. Počas pléna na ne budeme spoločne hľadať odpovede aby sme sa mohli posunúť ďalej v našom odbore,“ hovorí organizátorka.

Výstupom dnešného podujatia bude aj brožúra Katalóg komunitných iniciatív na Slovensku, aby sme si svoje inšpirácie neodniesli so sebou domov, ale aby po nich mohli siahnuť všetci, ktorí chcú začať budovať komunitu v mieste, kde žijú.

Čítajte tiež:

Triumf zvolenských gymnazistiek v celoštátnej súťaži. S čím dokázali zabodovať?

Zvolenskí policajti si posvietili na taxikárov. Aké nedostatky zistili počas kontrol?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM