Jozef Sliacky Rôzne

Neúrodný rok sa odrazil aj na záhradkárskej výstave

Výstava ovocia, zeleniny a kvetov vo Zvolene je chudobnejšia. Ak v minulých rokoch ponúkala vyše štyristo exponátov, teraz ich je len 217.

Aj na výstave záhradkárov zo zvolenského regiónu sa podpísal tohtoročný neúrodný rok. Je na nej podstatne menej exponátov i vystavovateľov. Počasie a z neho vyplývajúce rôzne ochorenia zasiahli do vývoja ovocia i zeleniny.

Na výstave, ktorú si v priestoroch Lesníckeho a drevárskeho múzea vo Zvolene môžete prehliadnuť ešte aj v sobotu 16. októbra, sú slabšie zastúpení najmä zvolenskí záhradkári, ktorí sú združení vo viac ako 50 základných organizáciách – záhradkárskych osadách. O niečo lepšie je na tom Detva a Krupina a tradične sa najmä jablkami prezentujú pestovatelia z Babinej.

V súťaži O najkrajšie jablko a O najkrajšiu hrušku si prvé miesto odniesol Štefan Fabián z Krupiny. Najkrajšie bolo jeho jablko odrody Jonagored a najkrajšia hruška Bohemia. Úspešne si počínal aj známy zvolenský pestovateľ Albín Jankulík, ktorý má svoj sad na Bakovej jame. V súťaži jabĺk bola jeho Prima druhá a v súťaži hrušiek mu odborná porota priznala druhé a tretie miesto za odrody Lucasova a Ázijská hruška. Tretie miesto v súťaži jabĺk obsadil Ján Ratkovský z Babinej s Angoldom.

Najkrajšie exponáty poputujú zo Zvolena na celoslovenskú výstavu, ktorá sa uskutoční o týždeň v Trenčíne.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM