Jakub Forgács Správy

Nevšedný dar občanom Slovenska. Vo Zvolene predstavili unikátne dielo

Hlavné mesto slovenského lesníctva dalo Slovensku dar, aký sa len tak nevidí. Knihu priekopníka výberkového hospodárenia v lese podporili lesníci i ochranári.

Ilustračný obrázok k článku Nevšedný dar občanom Slovenska. Vo Zvolene predstavili unikátne dielo
Zdroj: TASR

Knihu s názvom Pomník plný lesa, ktorá je darom hlavného mesta slovenského lesníctva, Zvolena, občanom Slovenska, predstavili v utorok jej tvorcovia na tamojšej vianočnej tribúne. Pozoruhodné je, že knihu venovanú práci a dielu znamenitého lesníka Ladislava Alcnauera (1946 – 2016) vydali a do sveta čitateľov spoločne vyslali lesníci a ochranári, konkrétne štátny podnik Lesy SR a Štátna ochrana prírody SR.

„Keď nám vlani odišiel do večnosti Laco Alcnauer, priekopník prírode najbližšieho výberkového spôsobu hospodárenia v lese, rozhodli sme sa jeho pozoruhodný život zmapovať v spomienkach kolegov i priateľov. Získali sme vyše 40 autentických príspevkov, medzi nimi od profesora Sanigu, uznávaného profesora pestovania lesa, ako aj profesora Hubu, známeho environmentalistu, ale tiež Juraja Lukáča z Lesoochranárskeho zoskupenia VLK a od mnohých ďalších lesníkov, pre ktorých je prírode blízke hospodárenie prvým lesníckym prikázaním," uviedol pri tejto príležitosti riaditeľ Obecných lesov Veľký Folkmar Michal Tomčík a zároveň jeden z troch zostavovateľov kni­hy.

„Knihu sme mali už takmer hotovú, no stále sme netušili, kto ju vydá. Boli sme preto príjemne prekvapení ochotou oboch mienkotvorných organizácií knihu bezvýhradne podporiť. K Lesom SR a ŠOP-ke sa pridala aj zvolenská Lesnícka fakulta, lesnícka komora, vojenské lesy, nadácia Ekopolis a ďalší. Vidíme v tom dôležitý signál zmeny v myslení lesníckej obce, ktorá cíti, že vážne klimatické zmeny i naliehavá spoločenská objednávka si vyžadujú citlivejší prístup k lesu," hovorí druhý z trojice zostavovateľov, Peter Gogola.

Tretím z tých, ktorí knihu vyše roka pripravovali, je Ján Mičovský. „Laco Alcnauer je človek, ktorý vstúpi do dejín slovenského lesníctva. Štyridsať rokov nadšene, tvrdohlavo i odvážne presadzoval takéto hospodárenie, súc presvedčený, že je budúcnosťou lesníctva. Kedysi vysmievaný, dnes uznávaný. Vždy tvrdil, že ak sa takýto prístup k lesu presadí, spory medzi lesníkmi a ochranármi zaniknú. Život mu dáva za pravdu a ja som vďačný, že som tohto vzácneho človeka mohol mať za priateľa“.

Počin zostavovateľov knihy ocenil aj dekan Lesníckej fakulty, profesor Viliam Pichler, ktorý v Alcnauerovom diele nevidí nedosiahnuteľnú métu, ale nasledovaniahodný vzor pre svojich študentov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM