Nicole Regecová Kultúra

Nevšedný dokument zvolenského fotografa: Divoká jazda cez krajiny Balkánu!

Jedno auto, štyri stavby a k tomu šikovní skateboardisti. Stačil dobrý nápad a svetlo sveta uzrel dokument, aký sa len tak nevidí. Na svedomí ho má štvorica mladých dobrodruhov, ktorí precestovali celý Balkán.

Ilustračný obrázok k článku Nevšedný dokument zvolenského fotografa: Divoká jazda cez krajiny Balkánu!
Zdroj: Peter Mercell

Projekt „Monuments“ v sebe nesie spojenie architektúry, histórie, skejtbordingu a hlavne autentických záberov z cestovania štyroch kamarátov. Za celým dokumentom stojí zvolenský fotograf Peter Mercell. Realizoval ho so svojimi kamarátmi – Rišom Turym, Przemkom Hiplerom a Igorom Hanečákom. Keďže chalani sú skateboardisti, film rozhodne nie je klasickým pokojným cestopisom.

„Monuments“ je nevšedným pohľadom na obrovské balkánske pamätníky, ktoré boli typické pre niekdajší komunistický režim. Chalani si vybrali štyri takéto stavby zo šesťdesiatych a sedemdesiatych rokov, na ktoré sa nakoniec zamerali. Cesta je zaznamenaná na mobil, čo dáva filmu oveľa dynamickejší rozmer.

Vziať auto a vyraziť len podľa GPS súradníc po krajinách Balkánu, to chce poriadnu dávku odvahy. Vyše štyritisíc kilometrov dlhá cesta je vtesnaná do 20-minútového záznamu. Igor Hanečák, ktorý nakrúcal zo všetkých najviac, k tomu dodáva: „Snažili sme sa o maximálnu autentickosť. Nebola to iba klasická skejtová tour, z ktorej vznikne päťminútový edit. Chceli sme nielen ukázať až bizarné stavby komunistickej moci, ale tiež to, ako vlastne cestovanie so skejtom vyzerá zvnútra.“

Dokument sa bude vysielať už najbližšiu sobotu v Dome kultúry ŽSR o 18:30. Rovnako prebehne aj vernisáž fotiek z natáčania. My sme sa však na film spýtali rovno jeho hlavného iniciátora, Zvolenčana Petra Mercella…

Aká bola tvoja iniciatíva natočiť „Monuments“?

Najviac ma nakopla súťaž Foto Roka 2014, kde som sa dostal do finále s tematikou skateboarding na monumentoch. Následne som vedel, že musím spraviť niečo väčšie. Brzdili ma len financie, no vďaka sponzorom som bol schopný zrealizovať expedíciu a pokryť post-produkciu, bez ktorej by dokument nevznikol.

Prečo práve komunistické pamätníky?

Na internete sa začali stále častejšie objavovať články, o opustených či schátraných Balkánskych monumentoch. Keď som to uvidel, hneď som vedel, že musím konať, pretože ešte nikoho to nenapadlo prepojiť so skateboardingom. Asi pol roka som strávil hľadaním informácií a vyberaním monumentov, ktoré budú najvhodnejšie na jazdenie. Z dvadsiatich prešli výberom len štyri monumenty: Monument of the Revolution Moslavina v Chorvátsku, Memorial Valley of Heroes v Bosne a Hercegovine, Memorial complex Hillock of Fraternity v Bulharsku a Buzludzha, takzvané bulharské UFO.

Aké emócie v tebe tieto stavby vyvolali?

Bol som doslova zaskočený, ako je možné, že niekto postavil, tak šialené stavby, ktoré sú umelecky najviac prepracované a z každého uhlu vyzerajú úplne inak. Každému odporúčam zobrať auto a ísť sa tam pozrieť naživo, je to naozaj neopísateľný pocit.

Ako dlho trvala cesta? Neliezli ste si s chalanmi v jednom aute na nervy?

Cesta bola nekonečná. Plán bol taký, že prvý deň prídeme do Sofie, no trošku sme sa zasekli na Balkáne a cesta do Sofie trvala tri dni. Nedá sa všetko naplánovať tip-top, no vďaka tomu je dokument lepší a je to viac o kamarátstve. Tým pádom sme vydržali spolu bez ujmy na psychickom zdraví, aj keď prvý deň v aute bol kritický. No vďaka slovenským hrdinom internetu a ich hláškam, sme to zvládli. Následne, po týždni strávenom v aute, sme brali auto ako náš domov.

Čo zaujímavé sa počas cesty udialo?

Je toho veľa, od oslavy Rišových narodenín, pokračujúc incidentu so sekerou v Bosne, nevpustením do Kosova a končiac blúdením v útrobách Buzludzhy, kde som sa neskutočne bál. Viac uvidíte na premiére.

Čítajte viac:

FOTO: Vegánsky piknik lákal dobrotami. Na čom si mohli Zvolenčania pochutiť v parku Lanice?

HLASUJTE: Uvítali by ste cestu cez mestskú zónu Horné Lanice?

Fotky z cesty naprieč Balkánom
8
Galéria
Zdroj: Peter Mercell
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM