Andrea Mesarčíková Rôzne

Niektoré úrady upravili pre horúčavy pracovný čas

Extrémne vysoké teploty, ktoré od konca uplynulého týždňa spôsobujú problémy nielen na pracoviskách pod otvorenou oblohou, ale aj v neklimatizovaných kanceláriách úradov, podnietili viacerých primátorov miest k skráteniu alebo úprave pracovného času.

„Od pondelka 12. júla až do piatku 16. júla pracujeme v obmedzenom režime do 13 hodiny,“ povedala TASR hlavná kontrolórka Mesta Zvolen Oľga Polášková. V skrátenom pracovnom režime sa pracuje na základe interného prípisu primátora. Úpravu pracovného času umožňuje vyhláška č. 544/2007 Ministerstva zdravotníctva SR o ochrane zdravia pred záťažou teplom a chladom pri práci.
Na Mestskom úrade vo Zvolene, ktorého skelet je z veľkej časti z hliníka a skla, pracuje v popoludňajších hodinách len jednom zamestnanec na každom oddelení. V pôvodnom režime pracujú tiež tam, kde si občan potrebuje vybaviť svoje občianske náležitosti. Ide o matriku, pokladňu a samozrejme klientske centrum.
Podobná situácia je od utorka (13.7.) aj na Mestskom úrade v Krupine. Podľa informácií zo sekretariátu primátora upravili pracovný čas všetkých zamestnancov úradu namiesto od 7.00 do 15.00 h na čas od 6.00 do 13.00 h.
Úprava je zatiaľ stanovená do konca tohto týždňa. Oznam o úprave pracovného času visí na vchode do úradu, na informačnej mestskej tabuli a tiež na webovej stránke mesta.
Na mestskom úrade v Novej Bani, sa aj v týchto dňoch pracuje podľa bežného režimu. „Pracovné hodiny od 7.00 do 15.30 h sa nezmenili, pracovníci však dostali možnosť striedať sa na oddeleniach. Ten, kto príde ráno od šiestej, môže skôr odísť, iný, ktorý príde neskôr, aj neskôr odíde,“ povedala TASR vedúca finančného oddelenie Katarína Ditteová.
Aj keď novobanský mestský úrad sídli v starej kamennej budove v centre mesta, prehriaty vzduch už pred poludním preniká do neklimatizovaných kancelárií. „Na prízemí, pri vstupe do budovy je síce o niečo chladnejšie, v kanceláriách na poschodiach však teplota presahuje 30 stupňov,“ pripomenula ekonómka.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM