Stanislav Černák Samospráva

Nižšie nájomné pre zvolenskú nemocnicu Kotleba neakceptuje: Nie je ochotný podpísať dodatok!

Zmena podmienok nájomnej zmluvy k zvolenskej nemocnici vrátane zníženia nájomného z 500-tisíc na 51-tisíc € ročne, ktorú prelomením veta župana M. Kotlebu definitívne odsúhlasilo Zastupiteľstvo BBSK, sa do praxe zrejme nepremietne. Kotleba totiž nie je ochotný dodatok k zmluve podpísať.

Ako uviedol hovorca BBSK Miroslav Belička, uznesenie zastupiteľstva o zmene podmienok nájmu je po prelomení veta trojpätinovou väčšinou poslancov síce platné aj bez Kotlebovho podpisu, dodatok zmluvy schválený týmto uznesením však nemôže župana nikto prinútiť podpísať.

Belička: Nemôže byť nikým prinútený

„Pán predseda Kotleba je zastupiteľ, nie je technokraticky dosadený orgán. On nemôže byť nikým prinútený podpísať niečo, čo nie je v súlade s jeho vedomím a svedomím,“ povedal Belička s tým, že podľa Kotlebu nie sú schválené zmeny podmienok nájmu v záujme občanov samosprávneho kra­ja.

Podotkol, že ide o podobný prípad, ako keď predchádzajúci prezident odmietol vymenovať do funkcie v parlamente zvoleného generálneho prokurátora. „Je to úplne obdobný prípad, ktorý zatiaľ náš právny systém nerieši. V našom systéme nikto nemôže zastupiteľa donútiť čokoľvek podpísať,“ dodal Belička.

Poslanec Zastupiteľstva BBSK Jaroslav Demian (Smer-SD), ktorý je zároveň primátorom Brezna a poslancom Národnej rady SR reagoval, že nepodpísaním schváleného dodatku Kotleba koná v rozpore s duchom zákona o samospráve vyšších územných celkov. Nevykonávanie uznesení zastupiteľstva podľa neho hraničí so zneužívaním právomocí verejného činiteľa.

S takým prípadom sa ešte nestretol

„Ja som sa s takým prípadom ešte nestretol, že by nebolo akceptované uznesenie zastupiteľstva. Mňa ako primátora by ani nenapadlo nepodpísať zmluvu schválenú zastupiteľstvom,“ povedal Demian. Podotkol, že župan už mu poskytol viacero inšpirácií na novelu zákona o samospráve vyšších územných celkov, ktoré chce navrhnúť v parlamente a toto je ďalšia.

„Na to zákonodarca nepomyslel, že predseda nebude rešpektovať rozhodnutie zastupiteľstva ako jedného z orgánov. Možno bude treba schváliť novelu zákona, že zmluvu v takom prípade podpíše zástupca poverený zastupiteľstvom,“ dodal Demian.

Zmenu podmienok nájomnej zmluvy k zvolenskej nemocnici predložila do Zastupiteľstva BBSK skupina poslancov na základe požiadavky firmy Nemocnica Zvolen, ktorá má zvolenskú nemocnicu od BBSK prenajatú. Zastupiteľstvo návrh schválilo najprv na augustovom zasadnutí a po tom, ako župan Kotleba uznesenie vetoval, ho začiatkom septembra potvrdilo.

Podľa väčšiny poslancov je zníženie nájomného na desatinu súčasnej výšky v záujme občanov, keďže nájomca pri súčasnom nájomnom nebude schopný naďalej investovať do rozvoja nemocnice, čím utrpí kvalita zdravotnej starostlivosti. Odporcovia zníženia nájomného argumentovali tým, že súčasné podmienky nájomnej zmluvy vychádzajú z ponuky, ktorú pri výbere nájomcu predložila sama firma Nemocnica Zvolen, respektíve jej materská firma Agel SK.

Nemocnica nežiada žiadne dotácie

Podľa Kotlebu poslanci hlasujúci za zníženie nájmu obhajujú záujmy finančných skupín na úkor obyvateľov kraja. Prelomenie svojho veta v septembri komentoval slovami, že do poslancov bolo investovaných viac prostriedkov. Na otázku, či teda boli podľa neho poslanci skorumpovaní, uviedol: „Nenazvime to korupciou, ale z nejakej motivácie neobhajovali záujmy samosprávneho kraja, ale záujmy súkromnej spoločnosti.“

Zvolenskú nemocnicu s poliklinikou si firma Nemocnica Zvolen, dcéra firmy Agel SK, prenajala od BBSK od začiatku júla 2010 na 25 rokov s opciou na ďalších 15 rokov. Pri aktuálnej požiadavke na zníženie nájomného o 89 percent na 51-tisíc eur ročne poukazuje na to, že rovnaké nájomné platí župe aj nájomca hronskožiarskej a rimavskosobotskej nemocnice.

„Chceme rovnoprávne podmienky ako ostatné nemocnice. Nežiadame o nič viac, nežiadame o žiadne dotácie. Nie sme za súčasnej situácie schopní platiť 500-tisíc eur ročné nájomné a ani to nepovažujeme za správne,“ povedal na tlačovej konferencii začiatkom augusta predseda predstavenstva a výkonný riaditeľ Nemocnice Zvolen Jozef Botka. Ak by sa nepodarilo uzavrieť novú zmluvu s nižším nájomným, znamenalo by to podľa neho zastavenie všetkých pripravených investícií do modernizácie nemocnice a iba udržiavanie jej základnej prevádzky.

Foto: ilustračné

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM