Baculík Tomáš Rôzne

Nočný pochod na Sitno

Nočné turistické pochody a nočné výstupy - to sú akcie, ktoré sa organizujú v rôznych kútoch Slovenska. Majú svoje zvláštne čaro. A sú aj poučením a skúškou, ako sa správať v teréne, ak sa nám podarí náhodou zablúdiť.

Nočný výstup na povesťami opradené Sitno zorganizovali uplynulý víkend už po 37. raz turisti z Hodruše – Hámrom. V sobotu večer sa stretlo na štarte pri Dolnohodrušskom jazere okolo päťdesiat turistov. Posilnili sa nielen borovičkou, ale aj výborným guľášom, ktorý navarili organizátori, a potom hor sa na najvyšší vrch štiavnického okolia. Trasa viedla okolo bane Rozália, cez Kamenný závoz, Piarske lúky a Peciny k Počúvadlianskemu jazeru. Podľa Bola vraj krásna hviezdnatá a mesačná noc, no baterky a čelovky boli nevyhnutnosťou, hoci niektorým údajne svietili aj očká. Cez noc sa ochladilo a nepríjemný pocti chladu znásobil fakt, že na vrchole Sitna, kam prišli krátko po pol štvrtej, sa nemali kde prichýliť, zohriať. Nakoniec našli skrýšu v garáži rozostavanej chaty, kde prišli vhod karimatky, deky či spacáky, ktoré si po vlaňajšej skúsenosti prezieravo pribalili do batohov. Budíček bol o pol šiestej a asi deväť minút pred šiestou sa na východnom obzore vynorili prvé slnečné lúče. Už kvôli tejto magickej chvíli sa oplatí vyšliapať v noci na Sitno.

Zo Sitna zbehli naspäť k Počúvadlianskemu jazeru, kde sa mohli občerstviť, ale aj zaspievať si pri gitare a kde ich čakal autobus, ktorý ich zaviezol na miesto východiska tohto netradičného turistického výletu.

Jozef Sliacky. Foto: Júlia Plevková, Zvolen

sitno
5
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM