Stanislav Černák Kultúra

Nová výstava na Zvolenskom zámku: Štartuje v júli a potrvá až do konca septembra

Diela, ktoré boli prezentované na nedávnej výstave Jany Želibskej v Slovenskej národnej galérii (SNG) v Bratislave, doplnené o viaceré ďalšie, uvidia od štvrtku, 4. júla návštevníci SNG na Zvolenskom zámku.

Ilustračný obrázok k článku Nová výstava na Zvolenskom zámku: Štartuje v júli a potrvá až do konca septembra
Zdroj: TASR

Výstava s názvom Kus zeme je postavená na dokumentácii performancií a akcií v krajinnom prostredí, tiež na konceptuálnych dielach a projektoch s výstupmi vo fotografiách, dokumentoch a objektoch.

Výstava ponúka podľa kurátoriek Lucie Gregorovej a Vladimíry Büngerovej ucelený pohľad na autorkine realizácie mimo inštitucionálneho a galerijného priestoru v 60. až 90. rokoch 20. storočia. Spojené sú s jej vnímaním slobodného priestoru krajiny, vychádzajú z blízkeho vzťahu k prírode a prehodnocovania autorského východiska z pozície rodovej citlivosti.

V období, keď vznikali diela v krajine, patrila autorka k neoficiálnej výtvarnej scéne, ktorej protagonisti mali počas normalizácie veľmi obmedzené možnosti prezentácie v oficiálnych výstavných priestoroch galérií. Tvorba mimo hraníc galérií a „únik“ do prírody a k prírode poskytla Jane Želibskej a ostatným neoficiálnym výtvarníkom slobodný priestor pre iné možnosti kreativity a sebarealizácie aj v duchu súdobých medzinárodných umeleckých trendov dematerializovaného umenia a nových médií neoavantgardy.

Zo života Jany Želibskej

Jana Želibská (1941 – Olomouc) patrí k progresívnej generácii akčných a konceptuálnych umelcov, ktorí vstúpili na československú výtvarnú scénu v 60. rokoch 20. storočia. Vo svojej ranej tvorbe prehodnotila podnety medzinárodných tendencií, najmä pop-artu a francúzskeho Nového realizmu. Jeho teoretik Pierre Restany v roku 1973 napísal katalóg k jej samostatnej parížskej výstave Chuť raja, kde príznačne nazval Janu Želibskú „večnou snúbenicou jari“.

V rokoch 1959 – 1965 študovala na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave v ateliéroch grafiky a monumentálnej maľby a v roku 1968 získala štipendijný pobyt v Paríži, ktorý žil práve atmosférou študentských nepokojov. Po návrate domov ju zastihli udalosti augusta 1968. V novembri rovnakého roku spolu s Alexom Mlynárčikom a Karolom Lackom na protest odriekli svoju účasť na medzinárodnom bienále súčasného umenia Danuvius v Bratislave. Aj táto manifestácia politického postoja určila vylúčenie Jany Želibskej z oficiálneho výstavného života po roku 1971 v období normalizácie.

Výstava v SNG na Zvolenskom zámku potrvá do 29. septembra 2013.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM