Stanislav Černák Rôzne

Nové energetické koncepcie: Mikroregióny okolo Poľany sa zamerajú na využívanie obnoviteľných zdrojov

Priatelia Zeme – CEPA pripravujú nové energetické koncepcie pre štyri mikroregióny okolo Poľany. Lokálna energetika sa stáva kľúčovým odvetvím, od ktorého bude závisieť budúca prosperita vidieka.

Ilustračný obrázok k článku Nové energetické koncepcie: Mikroregióny okolo Poľany sa zamerajú na využívanie obnoviteľných zdrojov
Zdroj: TASR

Spolu 43 vidieckych obcí a dve mestá tak získajú dokumenty, ktoré budú potrebné pri čerpaní eurofondov v novom 7-ročnom rozpočtovom období EÚ na projekty zamerané na úsporu energie a využívanie obnoviteľných zdrojov.

Kvalitné koncepcie

„Chceme, aby energetické koncepcie boli kvalitné a aby sa dali ľahko a pravidelne aktualizovať, pretože údaje o spotrebe palív, energie a využívaní miestnych zdrojov sa dynamicky menia,“ povedal programový riaditeľ organizácie Juraj Zamkovský a pokračoval, „Dolaďujeme ešte detaily v metodike a začíname programovať výpočty tak, aby si obce odteraz mohli samostatne raz za rok alebo dva roky dopĺňať východiskové údaje a mať tak neustále aktuálny obraz nielen o vlastnej energetickej spotrebe a potenciáli úspor, ale aj o prioritách a vývoji vlastnej energetiky.“

Lokálna energetika sa podľa neho stáva kľúčovým odvetvím, od ktorého bude závisieť budúca prosperita vidieka. „Samosprávy, ktoré to včas pochopia a začnú vlastnú energetiku inteligentne riadiť, budú vo výhode. Tie ostatné čakajú problémy a nezdravá závislosť od externých dodávateľov,“ podotkol Zamkovský.

Energetická nezávislosť

Aj prístup k podpore energetických projektov z väčšiny verejných prostriedkov bude podmienený vypracovanými energetickými koncepciami. Štát aj EÚ sa tým snaží zabezpečiť, aby boli podporené iba tie zámery, ktoré sú v súlade s národnými prioritami a zároveň majú strategický význam pre obce, mestá a regióny.

O význame koncepčnej práce v oblasti lokálnej energetiky sa predstavitelia regiónu Poľana mohli presvedčiť aj na nedávnej exkurzii v rakúskom mestečku Bruck an der Leitha, ktoré smeruje k energetickej nezávislosti v produkcii elektriny, tepla a postupne aj pohonných hmôt. „Energetická sebestačnosť je predpoklad stability miestnej ekonomiky a nedá sa dosiahnuť živelne,“ potvrdil počas exkurzie energetický expert združenia Energiepark Bruck/Leitha Karol Galek, ktorý účastníkov sprevádzal pri prehliadke viacerých energetických projektov.

Príprava koncepcií, exkurzia a množstvo ďalších energetických služieb pre samosprávy pod Poľanou sú súčasťou rozsiahleho energetického programu, ktorý realizujú Priatelia Zeme – CEPA.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM