Marcel Páleš Od Vás

Tomu sa povie milovník hudby: Poslanec venoval bystrickým kapelám svoju ročnú odmenu

V meste Banská Bystrica oficiálne spúšťa svoju činnosť občianske združenie Sásová pre Hudbu (OZ). Jeho cieľom je pomôcť novým i zabehnutým kapelám najmä so zabezpečením skúšobní.

Ilustračný obrázok k článku Tomu sa povie milovník hudby: Poslanec venoval bystrickým kapelám svoju ročnú odmenu
Zdroj: Dnes24.sk

OZ Sásová pre Hudbu má za cieľ urobiť to tak, aby boli skúšobne cenovo dostupné pre všetkých záujemcov a fanúšikov dobrej hudby.

Jedinečná príležitosť pre všetkých

„Chceš hrať? Skúšobne za energie." S týmto odkazom na billboardoch sa mohli stretnúť mnohí Banskobystričania. Za projektom stojí OZ Sásová pre Hudbu, ktoré vzniklo koncom minulého roka. „Občianske združenie sme založili s cieľom pomôcť zabezpečiť priestory pre kapely, ktoré často narážali práve na problém so skúšobňami,“ povedal predseda OZ Matúš Molitoris.

K tomuto kroku viedla zakladateľov OZ aj osobná skúsenosť. „Nie raz som sa ako aktívny hudobník stretával s kapelami, ktoré ukončili svoju činnosť práve kvôli tomu, že nemali kde skúšať. Ďalším problémom bola aj výška nájmu, ktorú si kapely mnohokrát nemohli dovoliť,“ doplnil Molitoris.

Využijú priestory bývalej ZŠ Tatranská

Vzniku združenia aktívne pomohol aj poslanec Mestského zastupiteľstva za volebný obvod Sásová a Rudlová Martin Turčan. „Diskutovali sme o možnosti podpory kultúry a hudby v našom meste. Tak vznikla myšlienka pomôcť mladým kapelám,“ povedal Martin Turčan.

„Napadlo mi, že by sme mohli využiť priestory bývalej ZŠ Tatranská, ktorá ostala po redukcií škôl v meste iba z časti obsadená.“ Poslanec túto aktivitu zároveň podporil aj tým, že na prevádzku skúšobní venoval svoju ročnú poslaneckú odmenu. Pomocnú ruku podalo následne aj mesto, ktoré priestory prenajalo za symbolické euro, vďaka čomu je možný prenájom len za cenu energií.

„Veríme, že tieto priestory pomôžu kapelám a aj vďaka pomoci OZ sa časom budeme môcť potešiť pohľadom na ich úspešnú kariéru,“ dodali spoločne na záver Turčan a Molitoris.

Foto: OZ Sásová pre hudbu

šance pre začínajúce banskobystrické kapely
9
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM