Soňa Úreková Kultúra

Novinárske talenty z celého Slovenska sa stretli vo Zvolene. Kto je novým držiteľom Štúrovho pera?

Vedeli ste, že práve vo Zvolene, bolo sústredených najviac novinárskych talentov na meter štvorcový? Ich stretnutie však nebolo náhodné, išlo už o 21. ročník súťaže Štúrovo pero.

Ilustračný obrázok k článku Novinárske talenty z celého Slovenska sa stretli vo Zvolene. Kto je novým držiteľom Štúrovho pera?
Zdroj: TASR

Terajší ročník prestížnej celoslovenskej súťaže školských časopisov bol niečím nový. Líšil sa od tých predchádzajúcich tým, že do súťažných kategórií pribudli okrem časopisov stredoškolákov, vysokoškolákov a sekcie ich novinárskych príspevkov, aj online magazíny. Súťaž ide s dobou, ale print ostáva stále v hojnom zastúpení. Štúrovho pera 2016, ktoré prebiehalo v Krajskej knižnici Ľudovíta Štúra, sa zúčastnilo celkom 81 stredoškolských a osem vysokoškolských časopisov.

Otázky na telo

V piatok boli na programe semináre s odbornou porotou, kde každý z nich rozobral konkrétne problémy mladých žurnalistov a ich výtlačkov, no ich prácu aj výrazne ocenil. Dá sa povedať, že si takýmto spôsobom doslova vychovávajú konkurenciu, no im to vôbec nevadí, práve naopak.

V sobotu, pred vyhlásením výsledkov súťaže, zavítali do knižnice popredné osobnosti TV Markíza Henrich Krejča a generálny riaditeľ Matthias Settele. Aj napriek jazykovej bariére sa všetci perfektne dorozumeli. Spomínaný dvaja páni museli čeliť zdravej zvedavosti budúcich kolegov a odpovedať aj na takzvané otázky na telo. Napríklad, každého zaujímalo, prečo je vo vysielaní zaradených toľko reklamných spotov.

Každý rok je do celého novinárskeho diania v centre Slovenska pozvaný aj špeciálny hosť, ktorý sa ochotne podelí o svoje skúsenosti a vyrozpráva svoj životný príbeh. Tentokrát prijal pozvanie vojak Martin Farkaš, ktorý ako jediný prežil leteckú haváriu slovenských vojakov v obci Hejce v roku 2006. Vniesol do priestorov knižnice zaujímavý náboj atmosféry a študenti mu kládli rôzne otázky. Ako to už býva zvykom, čím viac sa blížil koniec tejto besedy, tým sa počet otázok závratne zvyšoval. Na svoje si prišli aj milovníci fotografie, ktorým bol k dispozícii dokumentárny fotograf a redaktor časopisu Týždeň, Andrej Bán.

Ceny aj cenné rady

Tak, ako každý rok, si súťažiaci okrem cien, ktorých bolo ako vždy dosť vo všetkých kategóriách, odniesli aj cenné rady od porotcov, ale aj od svojich „potencionálnych rivalov“. Účastník súťaže, stredoškolák Marek, si myslí: „Je veľmi dôležité medzi sebou komunikovať, vymieňať si názory, navzájom sa povzbudzovať. Samozrejme, bez tvrdej práce a motivácie ísť ďalej sa nedá pohnúť vpred.“

Súťažiaci sú v tomto čase už opäť doma a určite si každý z nich zapíše dojmy zo Štúrovho pera a pretaví ich do článku v jeho školskom časopise. „Aj napriek všetkým negatívam, ktoré práca novinára prináša, by som sa tejto profesii v budúcnosti rád venoval. Kto chce objektívne informovať druhých o všetkom dôležitom, musí brať svoju prácu aj ako poslanie,“ dopĺňa s úsmevom Marek, nádejný žurnalista. A my dopĺňame, že práve takýchto literárne tvorivých Slovákov vychováva Štúrovo pero vo Zvolene.

Výhercovia Štúrovho pera

  • Cena Zlaté Štúrovo pero a Hlavná cena Nadácie Čisté slovo – Gymoš (Spojená škola Juraja Henischa v Bardejove), Attelier (Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave)
  • Najlepší stredoškolský časopis – Rozhľad (Gymnázium Považská Bystrica)
  • Najlepší vysokoškolský časopis – Zumag (Filozofická fakulta Katolíckej univerzity v Ružomberku)
  • Najlepší stredoškolský novinársky príspevok – Kristína Kucejová z Gymnázia v Považskej Bystrici
  • Najlepší vysokoškolský novinársky príspevok – Ria Gehrereová z Univerzity Komenského v Bratislave
  • Najlepší online magazín – Gaudeo.sk z Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave
  • Cena generálneho riaditeľa TASR – Kristína Biela z Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre
  • Talent TASR – Kristína Garaiová

Čítajte tiež:

Lesnícke dni vo Zvolene odštartovali. Prvé FOTO z diania na námestí!

Veľká pocta pre profesora zvolenskej univerzity. Zlatý záchranársky kríž z rúk prezidenta hasičov

Zdroj: dnes 24 / tasr

Štúrovo pero v OBRAZOCH
5
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM