Jakub Forgács Správy

Novinka iba pár kilometrov od Zvolena. Na takmer zabudnutý hrad už vedie náučný chodník FOTO

Zvolenčania, máme pre vás skvelý tip na výlet. Desiatky dobrovoľníkov spojili sily a výsledok stojí za to! Spoločne vybudovali náučný chodník na hrad, ktorý bol dlhé stáročia zabudnutý.

Ilustračný obrázok k článku Novinka iba pár kilometrov od Zvolena. Na takmer zabudnutý hrad už vedie náučný chodník FOTO
Zdroj: Mesto Zvolen

Asi 50 dobrovoľníkov vybudovalo uplynulú sobotu náučný chodník na takmer zabudnutý hrad Peťuša neďaleko Zvolena. Chodník, ktorý má dĺžku približne 1600 metrov, začína pri Červenom medokýši pod Pustým hradom, vedie popri Hrone a končí pri hrade na kopci medzi Zvolenom a Ostrou Lúkou.

Hrad bol dlhé stáročia zabudnutý, znovu ho objavili až v roku 1997. Neexistujú o ňom ani žiadne písomné informácie. Podľa stratigrafických pozorovaní a na základe získaného archeologického súboru sa zdá, že bol budovaný v priebehu 2. polovice 14. storočia, existoval počas 15. storočia. Zrejme na jeho konci, prípadne začiatkom 16. storočia, ho užívatelia opustili a hrad postupne zanikol. Archeológovia a historici sa domnievajú, že bol majetkovou súčasťou ostrolúckeho panstva a vybudovať ho dal niektorý zo šľachticov z rodu Ostrolúckych.

Podľa archeologičky Noémi Beljakovej Pažinovej bol hrad v skutočnosti drevenou stavbou obohnanou opevnením. Bol chránený hlbokou, až 15-metrovou priekopou, cez ktorú viedol most. Zaujímavosťou je, že na hrade sa našli praveké črepy, ktoré sem pravdepodobne doniesli stavitelia spolu s ílovou pôdou, z ktorej budovali hrad. Na Peťuši tiež našli falošnú stredovekú mincu.

Čítajte tiež:

Čarokrásne miesto, ktoré dokáže zregenerovať dušu: Počuli ste už o Podlavických výmoľoch? FOTO

Originálny nápad ľudí pri Zvolene: Vzniknú tu chodník k jedlému lesu aj včelí, motýlí a vtáčí ostrov

FOTO: Dobrovoľníci spojili sily a výsledokom je náčný chodník
4
Galéria
Zdroj: Mesto Zvolen
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM