Nicole Regecová Samospráva

Novinka na mestskom úrade vo Zvolene: Zamestnanci používajú čipové karty

Zvolen sa pridal k ďalším mestám, ktoré využívajú modernú metódu čipových kariet už dávno. Na čo presne slúžia u nás?

Ilustračný obrázok k článku Novinka na mestskom úrade vo Zvolene: Zamestnanci používajú čipové karty
Zdroj: Dnes24.sk

Zamestnanci Mestského úradu vo Zvolene zaznamenávajú od 1. augusta svoj príchod a odchod z práce prostredníctvom čipových kariet. Vedenie mesta pristúpilo podľa hovorcu mesta Martina Svatušku k elektronickému dochádzkovému systému v snahe odbúrať aspoň časť povinných administratívnych úkonov zamestnancov a zjednodušiť proces tvorby miezd.

Zdĺhavá administratíva

„Doteraz si totiž zamestnanec evidoval dochádzku sám, kontrola bola zabezpečená cez jednotlivých vedúcich odborných útvarov. Zamestnanci vyplnili dochádzkové hárky za jednotlivé odpracované dni, vedúci ich následne skontrolovali a postúpili na kontrolu prednostovi mestského úradu a primátorke,“ priblížil doterajší proces Svatuška. „Išlo teda o pomerne zdĺhavý administratívny proces,“ dodal.

Od 1. augusta sa každý zamestnanec eviduje prostredníctvom vlastnej čipovej karty, ktorú prikladá k snímačom umiestneným pri oboch vchodoch budovy mestského úradu. „Elektronický systém je napojený priamo na mzdovú učtáreň a proces tvorby miezd by sa tak mal značne zjednodušiť,“ uviedol hovorca. Systém zatiaľ funguje v skúšobnej prevádzke.

Aj v okolí

Podobná evidencia dochádzky funguje od roku 2008 aj na Mestskom úrade v Banskej Bystrici. „Dochádzkový systém slúži na zjednodušenie, zefektívnenie a sprehľadnenie evidencie dochádzky a ostatných činností súvisiacich so sledovaním a vykazovaním odpracovanej doby zamestnancov. Zároveň slúži na riadenie pohybu osôb v objekte mestského úradu tým, že umožňuje otváranie vstupných dverí po zosnímaní identifikačnej čipovej karty,“ uviedla banskobystrická hovorkyňa Zdenka Sekerešová.

Takzvané biometrické meranie dochádzky zamestnancov funguje už niekoľko rokov aj na Mestskom úrade v Detve. Ako povedala hovorkyňa úradu Zuzana Juhaniaková, stroj sníma čiary celej dlane a prstov na pravej ruke zamestnanca: „Takto sa "kóduje“ aj odchod na obednú prestávku či služobný odchod mimo budovu mestského úradu."

Čítajte tiež:

Mestá Slovenska v boji o atraktívny titul: Ako sa zatiaľ darí Zvolenu?

FOTO: Čulý ruch pred zvolenskou univerzitou. Čo je za veľkou rekonštrukciou?

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM