Stanislav Černák Správy

Novinka na problémovej križovatke vo Zvolene: Na Lučeneckej ceste spustia semafory

Novinka vo Zvolene, ktorá sa týka množstva motoristov. Od začiatku marca začnú fungovať v skúšobnej prevádzke semafory na Lučeneckej ceste. Zisťovali sme viac.

Ilustračný obrázok k článku Novinka na problémovej križovatke vo Zvolene: Na Lučeneckej ceste spustia semafory
Zdroj: Dnes24.sk

Už je to skoro rok, čo na križovatke ulíc Lučenecká a Mládežnícka osadili svetelnú signalizáciu, ktorá však stále nefunguje. Začiatkom marca sa to ale všetko zmení.

„Svetelná signalizácia by mala začať svietiť v skúšobnej prevádzke za asistencie policajného zboru. Semafory budú fungovať zatiaľ iba v určitom čase, uvidíme ako nový nastavený signál bude reagovať na možnosť vytvárania kolón na hlavnej ceste – Lučeneckej. Neskôr sa určite odskúša tento signál nový aj počas dopravných špičiek,“ povedal pre náš portál Dušan Gdovín z Odboru dopravy Mesta Zvolen.

Lučenecká cesta je v správe slovenskej správy ciest a v čase dopravnej špičky sa na nej tvoria kolóny a už dlhšie je problémovou a maximálne vyťaženou. Ako povedal Dušan Gdovín, v pláne je najskôr skúšobná prevádzka. Čo to však znamená v praxi? „Presné časy zatiaľ povedať nevieme, predpokladáme, že prevádzka by mala byť zatiaľ v časovom trvaní dvoch týždňov a uvidíme, čo to prinesie v konkrétnych časoch v rámci dňa. Prvé skúšobné spustenie semaforov bude určite v čase mimo dopravnej špičky, to znamená skôr v čase dopravného pokoja, okolo poludnia,“ doplnil.

Postupne však semafory nastavia aj počas dopravných špičiek. „Plánujeme ich odskúšať aj v časoch od 7:00 do 9:00 a 15:00 až 17:00,“ objasnil. Nastavenie signálu však bude obtiažnejšie, bude treba dbať aj na Mládežnícku cestu, nielen Lučeneckú, aj keď tá bude prioritou.

„Pokiaľ sa to osvedčí, mohli by ísť semafory do plnej prevádzky v takýto režim, ak bude hlavne vyhovovať doprave na Lučeneckej ceste, lebo tá bude preferovaná pri novom nastavení signálu,“ vysvetlil ďalej pracovník Odboru dopravy no jedným dychom dodal, „Treba tam nastaviť taký čas, aby sa stihli autá dostať aj z Mládežníckej ulice do križovatky, nie je to jednoduché vyvážiť, ale spoliehame sa nato, že firma, ktorá urobí nastavenie signálu, to nastaví dobre.“

Foto: ilustračné (Google Street View)

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM