Jakub Forgács Kultúra

NOVINKA na zvolenskom námestí. Na kultúrno-vzdelávací priestor žiadajú státisíce eur

Lesnícke a drevárske múzeum vo Zvolene chce z eurofondov vytvoriť vo dvore kultúrno-vzdelávací priestor. Odkiaľ chce vziať financie?

Ilustračný obrázok k článku NOVINKA na zvolenskom námestí. Na kultúrno-vzdelávací priestor žiadajú státisíce eur
15
Galéria
Foto: Nicole Regecová

Lesnícki partneri zo Slovenska a Maďarska podali spoločne projekt na dobudovanie areálu sídiel svojich múzeí – Lesníckeho a drevárskeho múzea (LDM) vo Zvolene a Lesníckeho múzea Zilahy Aladára v Szilvásvárade. S projektom sa uchádzajú o podporu z eurofondov v Programe spolupráce Interreg V-A Slovenská republika – Maďarsko. Hodnota projektu je viac ako 1,30 milióna eur, z čoho Lesy SR žiadajú o takmer 723 157 eur.

Moderný priestor

Cieľom projektu s názvom Z prameňov spoločnej histórie je renovácia dvorového areálu LDM na Námestí SNP vo Zvolene, ktorá má potenciál vytvoriť moderný otvorený kultúrno-vzdelávací a oddychový priestor plný zelene uprostred mesta a ponúknuť verejnosti novú dimenziu múzejnej prezentácie. Maďarský partner plánuje zrekonštruovať a dobudovať svoju budovu múzea v Lesníckom skanzene v doline Szalajka – Szilvásvárad.

Zvolenské múzeum sídli v historických budovách v centre mesta, ktoré sú národnými kultúrnymi pamiatkami a ktorým prináleží nádvorie s plochou takmer 1676 m2. „Práve tento veľkorysý priestor oživia dve moderné bezbariérové exteriérové expozície,“ uviedla pracovníčka LDM Tatiana Figurová.

Prvá z nich predstaví lesy a lesníctvo v minulosti. Prostredníctvom funkčných lesníckych modelov a interaktívnych edukačných prvkov umiestnených v parkovo upravenom areáli priblíži lesné remeslá, z ktorých mnohé už dnešnej verejnosti nie sú známe. Druhá expozícia znázorní les ako zdroj lesných produktov a les ako únikový a ochranný priestor. Pripomenie úlohu lesa ako úkrytu pre vydedencov, pustovníkov, azylu pre prenasledovaných, miesta odboja počas vojnového nebezpečenstva.

Výmena poznatkov

Múzeum v maďarskom Szilvásvárade ponúkne na ploche 80 m2 novú expozíciu s ústredným exponátom – terénnym modelom pôvodnej lesnej železničky a zoznámi návštevníka s cestou dreva od semena až po využitie v drevospracujúcom priemysle.

Podľa Františka Krála z Lesov SR, partneri okrem toho na základe dlhoročných vzťahov posilnia vzájomnú výmenu poznatkov podporenú aj spoločným výskumom, realizáciou odborných exkurzií, prípravou spoločných podujatí a výmenných výstav.

Parková oddychová zóna a nová programová ponuka múzea v zaujímavom prevedení sa stane návštevnícky a turisticky vyhľadávaným priestorom, blízkym prírode, ktorý umocní označenie Zvolena ako mesta lesníctva. Obnovené múzeum v Szilvasvárade efektívne prispeje k rastu návštevnosti Lesníckeho skanzenu v doline Szalajka.

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Krásy Zvolena zachytené mladým fotografom
15
Galéria
Foto: Peter Braciník
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM