Jakub Forgács Samospráva

NOVINKY v platení daní a poplatkov vo Zvolene. Dve zmeny, vďaka ktorým ušetríme

Dane nie sú populárne asi nikde. Preto správa, že sa zníži sadzba, ľudí väčšinou poteší. Dočkali sme sa aj v našom meste!

Ilustračný obrázok k článku NOVINKY v platení daní a poplatkov vo Zvolene. Dve zmeny, vďaka ktorým ušetríme
15
Galéria
Foto: Peter Braciník

Dve zmeny v platení miestnych daní a poplatkov, ktoré na jednej strane prinesú menej peňazí do mestskej pokladnice, ale na druhej úľavu pre časť obyvateľstva, schválili v pondelok zvolenskí poslanci.

V roku 2017 sa zníži sadzba dane za psa aj pre osamelo žijúcich občanov nad 70 rokov na päť eur za rok, čo pri súčasnej evidencii obyvateľov znamená zníženie príjmu dane za psa o približne 2000 eur. Sadba tejto dane pri psoch v rodinných domoch je aktuálne 20 eur a pri psoch v bytových domoch 50 eur.

Zníži sa aj poplatok za drobný stavebný odpad bez obsahu škodlivín, u ktorého bola sadzba za kilogram stanovená podľa zákona na jeho maximálnu hranicu vo výške 0,078 eura za kilogram. Tento poplatok sa začal na území mesta vyberať od 1. júla 2016.

Vedenie mesta však vzhľadom na množiace sa sťažnosti občanov k neprimeranej výške novozavedeného poplatku a pre predchádzanie vytvárania čiernych skládok stavebných odpadov navrhlo vo VZN pre rok 2017 stanoviť sadzbu poplatku na jeho najnižšej legislatívnej úrovni t. j. vo výške 0,015 eura za kilogram. „Keďže ide o nový poplatok jeho dopad na rozpočet nevieme odhadnúť,“ píše sa v zdôvodnení predkladateľa, mesta Zvolen. Ostatné sadzby daní a poplatky zostávajú pre rok 2017 nezmenené.

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Krásy Zvolena zachytené mladým fotografom
15
Galéria
Foto: Peter Braciník
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM