Stanislav Černák Rôzne

Nový projekt TU vo Zvolene: Genetické sčítanie medveďov by malo priniesť najpresnejšie počty

Do dvoch rokov by mala verejnosť spoznať zatiaľ najpresnejšie číslo počtu medveďov na Slovensku. Zaručuje to projekt Štátnej ochrany prírody (ŠOP), ktorý začali v týchto dňoch realizovať na Technickej univerzite (TU) vo Zvolene.

Ilustračný obrázok k článku Nový projekt TU vo Zvolene: Genetické sčítanie medveďov by malo priniesť najpresnejšie počty
Zdroj: Dnes24.sk

„Ide o projekt genetického sčítania medveďov, ktorý už úspešne zrealizovali napríklad v Škandinávii, v Slovinsku či Chorvátsku,“ povedal odborný garant projektu za TU Ladislav Paule.

Sčítavať sa bude na základe získanej DNA

Podľa neho doposiaľ známa metóda sčítavania medveďov priamo v teréne nie je presná. Ďalšia metóda odchytu a značenia je zase príliš náročná. Najlepšia je preto tzv. neinvazívna genetická metóda, kedy sa v prírode odoberú vzorky medvedieho trusu alebo srsti. Na základe získanej DNA sa určí genotyp. Táto metóda dodá najpresnejšie údaje o početnosti medveďa, ale tiež o jeho pohlavnej štruktúre, miestach zhluku alebo aj o migračných cestách.

ŠOP vydala k aktuálnemu projektu príučku, ľudia, ktorí budú z lesy nosiť vzorky dostanú navyše aj skúmavky, tužku a mapu pre zakreslenie zbernej lokality. Laboratórium na analýzy neinvazívnych vzoriek sú na zvolenskej univerzite už od roku 2006.

„Oslovili sme asi 360 poľovníckych združení a lesných správ. Do zberu vzoriek sa však zapoja aj študenti našej univerzity a participovať môže aj verejnosť,“ pripomenul Paule a pokračoval, „od začiatku septembra nám takto priniesli ľudia už asi 20 vzoriek.“

V prvej fáze chcú mať čo najväčší počet vzoriek

V prvej fáze projektu, od septembra do novembra sa budú snažiť o zachytenie čo najväčšieho počtu vzoriek. Pre úspech projektu by bolo dobré, aby ich bolo okolo 3000, teda tri krát viac ako je odhadovaný počet medveďov. Ak sa to nepodarí, budú pokračovať na budúci rok.

Odhadované počty medveďov na Slovensku sa aj medzi odborníkmi značne líšia. Kým ochranári hovoria o počte 300 až 400 kusov, poľovníci najnovšie uvádzajú čísla na úrovni 2000 kusov.

Podľa referenta poľovníctva na Odštepnom závode Lesov SR v Kriváni Jána Nôžku napríklad na Poľane je dnes asi tri krát viac medveďov ako pred 15 rokmi. Sám si však myslí, že ich celoslovenský počet môže byť okolo 1100 až 1200.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM