Baculík Tomáš Rôzne

O budúcnosti zvolenskej nemocnice ešte nerozhodli

Rokovania župy ako majiteľa so správcom nemocnice sa stále neskončili. Pôvodne bola dohoda avizovaná do 16. apríla.

Budúcnosť zvolenskej nemocnice s poliklinikou (NsP) zostáva stále nejasná. Hoci predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Vladimír Maňka aj riaditeľ nemocnice Erik Valovič v polovici marca avizovali, že do 16. apríla sa spory medzi župou ako majiteľom a neziskovou organizáciou (n. o.) Vaše zdravie ako správcom zvolenskej NsP ukončia dohodou, zatiaľ k nej nedospeli.

„Rokovanie stále pokračuje, ešte sa ho nepodarilo skončiť. Snahou nového vedenia BBSK je, aby tieto spory boli čím skôr ukončené,“ povedal pre agentúru SITA hovorca banskobystrickej župy Peter Hajnala s tým, že nijaký nový termín, dokedy by sa malo k dohode dospieť, stanovený nie je. Termín 16. apríl bol pôvodne stanovený preto, lebo vtedy bude zasadať župné zastupiteľstvo a Maňka má poslancov informovať o výsledkoch rokovania. Hajnala pripomenul, že s neziskovou organizáciou spravujúcou župné nemocnice v Rimavskej Sobote a Žiari nad Hronom sa už župa dohodla na úprave zmluvy o výkone správy a ukončení súdnych sporov. Podobnú dohodu chce okrem zvolenskej dosiahnuť aj so správcom lučeneckej nemocnice. Podľa riaditeľa zvolenskej NsP Erika Valoviča sú rokovania so županom Maňkom korektné a intenzívne a sporné veci už na 70 percent vyriešili. „Naposledy sme sa stretli v stredu, pán Maňka ma požiadal ešte o dva-tri týždne,“ povedal pre agentúru SITA Valovič. Spresnil, že rokovania sa týkajú troch základných otázok – ukončenia súdnych sporov, toho, či n. o. Vaše zdravie zostane správcom a prevádzkovateľom zvolenskej NsP, a toho, za akých podmienok ním zostane, respektíve za akých podmienok z nemocnice odíde. V polovici marca Valovič avizoval, že ak nedôjde k dohode, budú nútení pristúpiť k znižovaniu rozsahu zdravotnej starostlivosti, počtu lôžok a zamestnancov, pričom ako prvé má byť zrušené geriatrické oddelenie.

Nezisková organizácia Vaše zdravie vedie s banskobystrickou župou dva súdne spory. Začali sa minulý rok a súvisia s odstúpením neziskovky od zmluvy o výkone správy zvolenskej nemocnice z dôvodu jej porušovania zo strany samosprávneho kraja, ktorý bez jej súhlasu predal časť nehnuteľností nemocnice. Neziskovka sa začala súdnou cestou domáhať náhrady škody, ktorú vyčíslila na 71 miliónov eur. Samosprávny kraj odstúpenie od zmluvy neuznal a na súde podal žalobu o určenie neplatnosti tohto úkonu.

Majetok všetkých štyroch župných nemocníc od polovice roka 2005 spravujú a poskytujú v ňom zdravotnú starostlivosť neziskové organizácie. Správcom nemocnice v Žiari nad Hronom a nemocnice v Rimavskej Sobote je bratislavská n. o. Nemocnice a polikliniky, nemocnicu Zvolen spravuje n. o. Vaše zdravie Zvolen a nemocnicu v Lučenci n. o. Všeobecná NsP Lučenec. Zmluvy o správe majetku nemocníc majú s BBSK uzavreté na 30 rokov, v prípade NsP Zvolen na 20 rokov. Predchádzajúci župan Murgaš považoval tieto zmluvy, uzavreté ešte za jeho predchodcu Milana Marčoka, za nevýhodné a aj neplatné. Žaloby o neplatnosť týchto zmlúv podal Banskobystrický samosprávny kraj v novembri 2006. V troch prípadoch príslušné prvostupňové súdy žaloby v plnom rozsahu zamietli, voči čomu sa župa odvolala. Odvolací súd zatiaľ rozhodol len v prípade Zvolena, keď 16. marca potvrdil rozhodnutie prvostupňového súdu. V prípade nemocnice v Rimavskej Sobote nerozhodol ani prvostupňový súd, nový župan Maňka sa však už medzitým so správcom rimavskosobotskej a hronskožiarskej nemocnice dohodol na stiahnutí žalôb.

Zdroj : SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM