Komunálne voľby

O miesto v zastupiteľstve BBSK zabojuje 346 uchádzačov: KDE je kandidátov najviac?

Podľa hovorkyne Banskobystrického samosprávneho kraja 276 uchádzačov nominovali politické strany, 70 chcú kandidovať ako nezávislí.

Ilustračný obrázok k článku O miesto v zastupiteľstve BBSK zabojuje 346 uchádzačov: KDE je kandidátov najviac?
Zdroj: TASR

Na 49 poslaneckých miest v zastupiteľstve Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) je 346 uchádzačov. Vyplýva to z informácií, ktoré poskytla hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková.

Koľko je záujemcov?

Banskobystrické krajské zastupiteľstvo bude mať aj v nasledujúcom volebnom období rovnaký počet poslancov ako v súčasnosti. Meniť sa nebude ani počet volebných obvodov, voliči budú hlasovať v 13 obvodoch, ktoré sú identické s rozložením okresov.

Najviac, a to osem krajských poslancov, bude mať v zastupiteľstve okres Banská Bystrica, o funkciu sa uchádza 79 kandidátov. Nasleduje okres Rimavská Sobota so šiestimi poslancami, záujem o tento post prejavilo 30 ľudí. Okresy Brezno, Lučenec a Zvolen, budú mať v krajskom zastupiteľstve po päť poslancov. Z volebného obvodu Brezno je 38 kandidátov, z Lučenca 34 a zo Zvolena 45.

Obyvatelia okresu Žiar nad Hronom si budú do krajského zastupiteľstva voliť opäť štyroch zástupcov, komisia eviduje 21 záujemcov na tento post. Po troch poslancov v ňom budú mať okresy Detva, Revúca a Veľký Krtíš. Detviansky okres chce reprezentovať 11 kandidátov, Revúcky 25 a Veľkokrtíšsky 21.

Dvojicu krajských poslancov si budú môcť zvoliť obyvatelia okresov Krupina, Poltár a Žarnovica. Z Krupiny eviduje komisia 14 kandidátov, z Poltára a zo Žarnovice po 10. Jeden poslanec bude v zastupiteľstve reprezentovať okres Banská Štiavnica, kraj zaznamenáva na tento post osem záujemcov.

Prevládajú nominanti

Podľa hovorkyne 276 uchádzačov nominovali politické strany, 70 chcú kandidovať ako nezávislí.

Spojené samosprávne voľby do orgánov miest a obcí a orgánov samosprávnych krajov sa uskutočnia v sobotu 29. októbra. Volebná kampaň sa začala 10. júna a skončí sa 48 hodín predo dňom volieb.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM