Jana Mlynarova Rôzne

Obec Kozelník je bez internetu a starosta nemá ani e-mail

Bez mobilného signálu, ale aj bez prístupu na internet je dodnes asi 190 obyvateľov obce Kozelník v okrese Banská Štiavnica. E-mailovú schránku nemá zriadenú dokonca ani starosta tamojšieho obecného úradu.

„Problém je v polohe, v ktorej sa naša obec nachádza,“ povedal TASR starosta Ivan Vráb. Dedina totiž leží v úzkom údolí, medzi vysokými kopcami, kde signál z najbližších mobilných vykrývačov „nedochádza“. A to aj napriek tomu, že Kozelník leží uprostred cesty medzi Zvolenom a Banskou Štiavnicou, ktoré sú vzdialené asi 12 kilometrov.
Mobilným operátorom sa podľa starostu neoplatí stavať vykrývač v takej malej obci. „Naposledy nám odpísali, že finančné náklady na postavenie tohto zariadenia by boli príliš vysoké,“ uviedol.
Tí, ktorí v dedine predsa len vlastnia mobilné telefóny a chcú si zavolať, musia ísť na také miesta, kde mobil aspoň dve či tri čiarky signálu zachytí. Aj sám starosta si musí občas odskočiť úradovať z kancelárie pred obchod.
Čo sa týka internetu, ten niektorým dedinčanom pred časom zabezpečovala firma prostredníctvom mikrovlnnej WI-FI siete. „Internet bol však príliš pomalý a signál sa často strácal,“ konštatoval starosta. „A položiť mikrovlnný kábel v takom zložitom teréne, ako je tu, by bolo zložité a zároveň nákladné,“ dodal.
Obyvatelia obce tak dnes vidia šancu ako sa spojiť zo svetom jedine v rádiovom vysielaní GSM. Žiadosť o pripojenie na tento druh signálu adresovali združeniu obcí Mikroregión Sitno, ktoré už rokuje so spoločnosťou zabezpečujúcou takéto služby. Ak všetko dobre pôjde, možno už tento rok si občania Kozelníka zasurfujú na internete.

zdroj:TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM