Michal Majer Rôzne

Obec Slatinka bude v noci opäť osvetlená

V obci Slatinka pri Zvolene, ktorá je už niekoľko desaťročí obmedzovaná plánmi na výstavbu priehrady, sa bude od jari na ulici opäť svietiť. Spôsob však bude netradičný - na stĺpy nefungujúceho verejného osvetlenia namontujú fotovoltaické panely, kto

Podľa Martiny Paulíkovej, zástupkyne združenia Slatinka, ktorá sa na projekte podieľa, na vybraných stĺpoch budú osadené fotovoltaické panely, ktoré budú kumulovať energiu zo slnka a ďalej ju prenášať do tzv. grid of systémov LED svietidiel. Projekt prinesie zlepšenie života asi trom desiatkam obyvateľov obce, ktorí aj napriek obmedzeniam neustále využívajú k bývaniu alebo chalupárčeniu svoje pôvodné domy.

Na projekt s názvom Posvieťme si na … získalo združenie a jeho partner, Spoločnosť priateľov Slatinky podporu z grantu globálnej rozvojovej agentúry OSN UNDP vo výške 47.600 dolárov. Časť z peňazí už bola použitá vlani aj na druhý projekt – inštaláciu solárneho systému na ohrev teplej vody v Materskej škole Centrum vo Zvolene. Zadná časť objektu by mala byť navyše ešte dovybavená výstražným systémom na báze fotovoltaiky. „V rámci Slovenska ide o jeden z pilotných projektov, kde si chceme overiť fungovanie takéhoto systému v daných podmienkach a zistiť tiež, koľko sa dá takto ušetriť,“ uzatvorila Paulíková.

Zdroj: TASR Foto: www.slatinka.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM