Jakub Forgács Správy

Obnova kultúrneho domu v Očovej bude pokračovať. Čo všetko sa plánuje urobiť?

Zvlhnuté a plesnivé omietky majú byť minulosťou. Na kultúrnom dome v obci pri Zvolene urobia práce, na ktoré nevyšlo z vlaňajšej dotácie.

Ilustračný obrázok k článku Obnova kultúrneho domu v Očovej bude pokračovať. Čo všetko sa plánuje urobiť?
8
Galéria
Zdroj: TASR

V Očovej v okrese Zvolen začnú v najbližších dňoch s druhou etapou rekonštrukcie kultúrneho domu. Práce budú prebiehať v pivničnej časti, okolo obvodových múrov, pracovať sa tiež bude na úprave vstupov do hľadiska a na javisko i na 1. a 2. podlaží ľavého traktu.

„Touto úpravou získame aj nové priestory pre šatne a tiež skladové priestory. Dôležitou úlohou je odstránenie zavlhnutých a plesnivých omietok v pivničnej časti a realizácia nových sanačných omietok,“ priblížil nadchádzajúce rekonštrukčné práce starosta Očovej Ján Senko. Predpokladané náklady sú vyčíslené na asi 77 000 eur.

Rekonštrukciu kultúrneho domu, zameranú na zníženie energetickej náročnosti budovy, postavenej ešte v 50. rokoch uplynulého storočia, ukončili v auguste 2016. Na realizáciu získala obec dotáciu z Enviromentál­neho fondu.

Podľa Senka v uplynulých dňoch ukončili aj rekonštrukciu klubovne v časti Holcov Majer. Obnova vyšla na 16 556 eur, z toho dotácia z ministerstva financií činila 11 000 eur. „Holcov Majer tak bude mať dôstojnú miestnosť na schôdzkovú a inú kultúrno-spoločenskú činnosť,“ pripomenul.

Obec Očová bola nedávno úspešná aj so svojou žiadosťou o finančnú dotáciu z Envirofondu na výstavbu zberného dvora. „Predpokladané náklady na jeho výstavbu, v priestore za cintorínom pri mechanizačnom stredisku poľnohospodárskeho družstva, sú vo výške takmer 153 004 eur,“ doplnil Senko. Spoluúčasť obce je päť percent z celkových oprávnených nákladov, to je približne 7600 eur.

Najočakávanejšou investičnou akciou v obci však tento rok je budovanie kanalizácie a čistiarne odpadových vôd. Projekt bude realizovať Stredoslovenská vodárenská spoločnosť a.s. Banská Bystrica, ktorá bola žiadateľom o nenávratný finančný príspevok z Ministerstva životného prostredia SR. V najbližších rokoch by sa malo na tejto stavbe preinvestovať takmer 9,89 milióna eur. Keďže ide o spoločný projekt dvoch obcí, práce sa budú realizovať aj v susednej Zvolenskej Slatine.

Pozrite si v priloženej fotogalérii, ako prebiehala rekonštrukcia kultúrneho domu v Očovej!

V OBRAZOCH: Obnova kultúrneho domu v Očovej
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM